Меглена Антонова

Пазарният механизъм вече се прояви при топлоелектрическите централи – видимият факт е, че цяла централа спира да работи за неопределен период от време, защото не може да си пласира енергията.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ Меглена Антонова – ръководител на програмата и офиса на „Грийнпийс“ – България по повод новината от тази седмица за спирането на работата на втората по големина въглищна централа „Контур Глобал – ТЕЦ „Марица Изток 3“.

По думите на Антонова единствената останала държавна ТЕЦ – Марица-изток 2, може да бъде спасена единствено от държавна помощ, защото цената на произвеждания от нея ток не е конкурентна.

„Единственото нещо, което може да я спаси, това са „инжекции“ под формата на публични средства, което не е устойчиво във времето. Да не говорим и че се създава нелоялна държавна конкуренция на пазара на електроенергия“, допълни Антонова.

Тя припомни, че такъв механизъм е приложен при енергийната криза в Европа. Тогава електроенергията от Марица-изток 2 не е изкупувана в цялост от НЕК. За това е трябвало да се прибегне до няколко заема от БЕХ.

За да си заплаща квоти и изобщо да продължи да съществува, така че да не изпадне във фалит. И тези големи печалби, които бяха натрупани в края на кризата, голяма част от тях отидоха да се погасят дълговете към БЕХ“, допълни Меглена Антонова.

По думите ѝ при Марица-изток 2 единствената държавна въглищна централа все още няма подготвени алтернативни решения за преминаване към алтернативно производство на енергия – каквито планове има вече спряната Марица-изток 3.

„Единственото, което съм чувала, е за инсталация за улавяне на въглерода. С други думи, да продължи централата да работи на въглища. Самата технология за улавяне на въглероден диоксид е много скъпа, не е много добре развита и вероятно няма да могат да улавят количествата въглероден диоксид, които централата емитира, ако иска да работи не пълен потенциал“, допълни тя.

Още за енергийния преход – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук