Борисов на среща с хотелиерите Снимка: БТА
Борисов на среща с хотелиерите Снимка: БТА

ГЕРБ оттегля подкрепата си за проектозакона за изграждане на ветропаркове в Черно море на второ четене. Това заяви във Варна лидерът на партията Бойко Борисов на среща с представители на туристическия сектор и рибарския бранш от Северното Черноморие.

Този закон бе внесен в парламента без никакво обществено обсъждане, припомни председателят на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев. Той подчерта, че не е вземано и мнението на браншовите организации.

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, допълни, че искането на туристическия сектор е законът да бъде оттеглен и да бъде подложен на обществено обсъждане с участието на експерти. Той подчерта, че туристическият бранш не е против зелената енергия и много от хотелиерите вече са инвестирали в такъв тип инсталации.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, припомни, че срещу проектозакона има много становища, включително и на Европейската комисия.

Пред участниците в срещата Борисов коментира, че депутатите от ГЕРБ са подкрепили проектозакона на първо четене, защото създаването на такъв тип паркове са съпътстващи енергийни мощности. След това обаче е станало ясно, че проектът не е минал на обществено обсъждане. Като проблем той изтъкна и факта, че мощности на планираните паркове ще бъдат малки. Според него поради тези причини не си заслужава да се причинява такъв стрес на бизнеса и на хората. Борисов подчерта, че след като ГЕРБ оттегля подкрепата си за второто четене на проектозакона, няма никакъв шанс той да бъде гласуван в парламента, съобщава БТА.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук