АЕЦ Козлодуй
На снимката: АЕЦ „Козлодуй”

С гласовете на ИТН ГЕРБ-СДС и ДПС успяха да прокарат решение, с което парламентът възлага в срок до 15 април да се проведат преговори за строителство на два нови блока на АЕЦ „Козлодуй“.

ГЕРБ-СДС още вчера поискаха спешно приемане на решението, което задължава държавата да работи само с един-единствен доставчик. От ПП-ДБ пък поискаха да не се бърза с това решение и да има избор от двама изпълнителя.

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН беше решено, че държавната „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД ще води преговори с южнокорейската „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.).

Компанията е включена в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Депутатите първо отхвърлиха предложението, а при прегласуването го приеха със 112 гласа „за“, 29 „против“ и 82 „въздържал се“, с един глас повече в негова подкрепа срещу „против“ и „въздържал се“.

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите, съобщава БТА.

От „БСП за България“ бяха категорични, че не е работа на законодателната власт да се намесва в изпълнителната, „Възраждане“ изтъкнаха, че целта е да бъде заобиколен Законът за обществените поръчки (ЗОП).

От ПП-ДБ посочиха, че проектът на ГЕРБ-СДС и ДПС подлага под риск цялата процедура, ако бъде гласувано предложението им, с което в краткия списък има едно конкретно име.

Васил Стефанов, един от вносителите на проекта на ПП-ДБ, който беше отхвърлен, смята, че е нужно да се даде възможност за провеждане на преговори с максимално широк кръг от евентуални строители.

Следва да се проведат преговори със строител, който заедно с „Уестингхаус“ да изгради мощностите, посочи той и добави, че смисълът на настоящото решение е да се възложи на министъра на енергетиката да организира провеждането на преговори с повече от един участник.

Драгомир Стойнев от „БСП за България“ заяви, че това е пример как може да се убие даден проект, защото не е работа на депутатите да казват на министъра да продължи каквито и да било преговори.

Не разбирам защо в парламента – без да сме видели заключението на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ – да вземем решение, отбеляза той.

Според него е важно да се даде отговор на въпроса какво се случило с „Булгартрансгаз„, който е задлъжнял с 260 млн.лв. Държавата не изпълнява ангажимента си да компенсира „Булгаргаз„, изтъкна още Стойнев.

Трябва да дебатираме какво се случва с предложението, което приехме, НЕК да не бъде обществен доставчик, продължи да изброява важните според него теми депутатът.

Той припомни и че от няколко дни има базова мощност в Маришкия басейн, която не работи, и хората са едва ли не на улицата. БСП няма да подкрепи и двете решения, заяви Драгомир Стойнев.

По думите на колегата му Борислав Гуцанов с тези решения се създава дългосрочна корупционна черна дупка, в която да потъват милиарди.

Проблемът, според него, не е кой да е изпълнителят, а кой е избрал технологията АР1000.

От сайта на“ Уестингхаус“ става ясно, че по тази технология работи една-единствена централа в САЩ, има и 4 реактора в Китай, но са направени редица модификации, в Европа няма нито една страна, в която да се използва тази технология.

Интересно е как я избрахте, достатъчно безопасна ли е, попита той. Ще задължите страната ни с 30 млрд. долара, откъде ще дойдат парите, допълни депутатът.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ обясни, че предлаганите два проекта не са еднозначни – в единия( ГЕРБ-СДС и ДПС) се посочва конкретна компания и това, според него, е диктат, който ще бъде наложен на министъра на енергетиката.

В предложението на ПП-ДБ са включени две компании, посочи депутатът и коментира, че за пореден път НС ще престъпи принципите за разделение на властите и ще изземе функциите на изпълнителната власт.

ГЕРБ-СДС и ДПС се опитват да изпреварят времето и естествения ход на процеса и да демонстрират надмощие над Министерството на енергетиката и на Министерския съвет, изтъкна представителят на ПП-ДБ. Инициативата се изземва от Делян Добрев и Станислав Анастасов (автори на проекта на ГЕРБ и ДПС), смята Рибарски.

Интересът на енергетиката ни е да се постигне фиксиран срок за изграждане на новите мощности и в него да участват не по-малко от 30 % български компании, както и да се осигури външно финансиране.

Колегата му Мартин Димитров призова да не се гласува нито едно от предложените решения. Ако днес НС гласува краткия списък с едно конкретно име, не може да се отиде на преговори, аргументира се той.

Подлагате цялата процедура под риск, въпреки че имате всички лостове да я контролирате, обърна се той към вносителите от ГЕРБ и ДПС. В момента прехвърляте отговорността по процедурата върху НС, при положение, че тя е на министъра на енергетиката, посочи Димитров. А на БСП напомни, че техен министър е започнал преговори с „Уестингхаус“.

Сред възраженията на „Възраждане“ беше, че процедурата не е по ЗОП. Заобикаляйки го, трябва да направите много по-прозрачна процедура, коментира Коста Стоянов.

По думите му за чисто формални неща са отстранени компании, които отговарят на някои от изискванията в по-голяма степен от одобрените фирми. Според Искра Михайлова процедурата трябва да стартира отначало.

Грешката може би дойде с решението за една- единствена технология, която да бъде внедрена, смята тя.

Съпартиецът ѝ Даниел Проданов подчерта, че трябва да сме напълно сигурни, че капиталът на АЕЦ „Козлодуй-Нови мощности“ е 100 процента собственост на АЕЦ „Козлодуй“.

Мнозинството отхвърли редакционното предложение на „Възраждане“ в краткия списък да бъдат включени две китайски компании, които да участват заедно с „Хюндай“, за да се запази принципът на конкурентност.

„Има такъв народ“ винаги сме защитавали ядрената енергетика, винаги сме били за строежа на нови ядрени мощности в Козлодуй, а не в Белене, отговори Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН, на упреците на политически сили защо са подкрепили точката да влезе днес в дневния ред. Ние не ви питаме защо сте били в Москва, обърна се той към „Възраждане“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук