Светът днес е претоварен с проблеми. Политиците изглеждат объркани и губещи.

Но нито един друг проблем не е по-належащ днес от милитаризацията на политиката и новата надпревара във въоръжаването. Спирането и обръщането на посоката на тази огромна надпревара трябва да бъде наш основен приоритет. Това пише в коментар за списание „Тайм” първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов.

Сегашната ситуация е твърде опасна.

Повече войски, танкове и бронирани машини пристигат в Европа. НАТО и руските сили и оръжия, които би трябвало да са разположени на дистанция, сега са поставени толкова близо едни до други, сякаш за да се стреля от упор.

Докато държавните бюджети се борят за финансиране на основните социални потребности на хората, военните разходи продължават да растат. Лесно се намират пари за усъвършенствани оръжия, чиято разрушителна сила е сравнима с тази на оръжията за масово унищожение; за подводници, чийто единствен залп е в състояние да опустоши половин континент; за системи за противоракетна отбрана, които подкопават стратегическата стабилност.

Политици и военни лидери звучат все по-войнствено и отбранителните доктрини по-опасно. Коментатори и телевизионни водещи се присъединяват към войнствения хор. Всичко изглежда така, сякаш светът се готви за война.

Можеше да бъде по-различно

През втората половина на 80-те години на ХХ век заедно със САЩ стартирахме процес на намаляване на ядрените оръжия и намаляване на ядрената заплаха. Досега, както Русия и САЩ съобщиха на Конференцията за преглед на Договора за неразпространение, 80% от ядрените оръжия, натрупани през годините на Студената война, са били изведени от експлоатация и унищожени. Трябва да отбележим, че в резултат на този процес системите за сигурност на страните не са пострадали, а опасността от ядрена война, която би могла да започне заради техническа неизправност или инцидент, съществено е намаляла.

Това стана възможно, преди всичко, поради осъзнаването от лидерите на големите ядрени сили, че ядрената война е неприемлива.

През ноември 1985 г., при първата среща на върха в Женева, лидерите на Съветския съюз и САЩ декларираха: ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води. Нашите два народа няма да търсят военно превъзходство. Това изявление бе посрещнато с въздишка на облекчение в целия свят.

Спомням си среща на Политбюро през 1986 г., на която беше обсъдена доктрината за отбрана. Предложеният проект съдържаше следната формулировка: „Отговаряйте на атака с всички налични средства“. Членовете на Политбюро се противопоставиха на тази формула. Всички се съгласиха, че ядрените оръжия трябва да служат само за една цел: предотвратяване на война. И крайната цел трябва да бъде един свят без ядрени оръжия.

Разрушаване от омагьосания кръг

Днес обаче ядрената заплаха отново изглежда реална. От няколко години насам отношенията между великите сили вървят от лошо към по-лошо. Защитниците на трупането на оръжие и военно-промишленият комплекс потриват ръце.

Ние трябва да се измъкнем от тази ситуация. Трябва да възобновим политическия диалог с цел вземането на съвместни решения и съвместни действия.

Съществува мнение, че диалогът трябва да се съсредоточи върху борбата с тероризма. Това е наистина важна, неотложна задача. Но като сърцевина на нормалните отношения и евентуално партньорство не е достатъчно.

Фокусът отново трябва да бъде върху предотвратяването на война, постепенното премахване на надпреварата във въоръжаването и намаляването на оръжейните арсенали. Целта трябва да бъде да се постигне съгласие, а не само върху нивата на ядрените оръжия и таваните, но също така и по отношение на противоракетната отбрана и стратегическата стабилност.

В съвременния свят войните трябва да бъдат обявени за незаконни, тъй като нито един от глобалните проблеми, пред които сме изправени, не може да бъде решен чрез война – нито бедността, нито околната среда, миграция, нарастването на населението или недостигът на ресурси.

Направете първата стъпка

Призовавам членовете на Съвета за сигурност на ООН – органът, който носи основната отговорност за международния мир и сигурност – да направят първата стъпка. По-конкретно, предлагам среща на Съвета за сигурност на ниво държавни глави да приеме резолюция, която посочва, че ядрената война е неприемлива и никога не трябва да се води.

Мисля, че инициативата за приемане на такава резолюция трябва да дойде от Доналд Тръмп и Владимир Путин – президентите на двете държави, които държат над 90% от ядрените арсенали в света и следователно носят специална отговорност.

Президентът Франклин Делано Рузвелт веднъж каза, че една от основните свободи е свободата от страха. Днес тежестта на страха и стреса, от понасянето му се усеща от милиони хора, и основната причина за това са милитаризмът, въоръжените конфликти, надпреварата във въоръжаването и ядреният дамоклев меч. Избавяне на света от този страх означава хората да бъдат направени по-свободни. Това трябва да стане обща цел. След това много други проблеми ще бъдат по-лесни за разрешаване.

Сега е времето да се реши и действа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук