Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че новият кабинет няма да се притеснява да отмени обществени поръчки, направени в последния момент, за много пари, където винаги има риск от не много редни неща. Пред БНР той подчерта, че не става въпрос за „лов на вещици“:

„Нищо такова няма да има. Разбира се, че трябва във всяко министерство да се проверят много внимателно нещата, които са вършени, защото, за съжаление, на много места имаше данни, че има корупционни елементи – най-вече в областта на обществените поръчки.“

Аз разпоредих още в самото начало на всички министри да излязат всички висящи обществени поръчки, особено тези, правени в периода на последните седмици, когато кабинетът е в оставка, за да се види дали действително отговарят на потребностите и дали няма нещо скрито зад тях. Няма да се притесняваме да отменим обществени поръчки, направени в последния момент, за много пари, където винаги има риск от не много редни неща.

По-рано, по време церемонията по встъпване в длъжност, служебният финансов министър Кирил Ананиев, който беше заместник на предшественика си Владислав Горанов, заяви, че МФ има по-особени функции по отношение на обществените поръчки и увери, че не очаква да има „негативни разкрития в нашите обществени поръчки“. Служебният министър на туризма Стела Балтова на официална церемония в Министерството на туризма увери, че „при всички случаи ще разгледаме обществените поръчки и дейността на отделните звена в министерството.“

Герджиков коментира, че в няколкото дни, в които е комуникирал с министрите от кабинета си, е установил, че са високо отговорни хора и добри експерти в своите области: Убеден съм, че ще работим добре. Всички имат желанието да са максимално полезни в краткото време, с което разполагаме.

Герджиков коментира още, че кабинетът „Борисов“ 2 се е справил с редица неща много добре, неминуемо обаче има и пропуски: „Ние ще направим анализ по сектори – къде има слабости, съответните органи ще бъдат сезирани, за да покажем, че сме правова държава и върховенството на закона е железен принцип,“ заяви той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук