Огнян Герджиков
На снимката: проф. Огнян Герджиков

Пиша максимум 2, 50 на 48-ия парламент. Това Народно събрание имаше ниска продуктивност, работа на празни обороти, малка градивност и лоши отношения. Върхът бяха вчерашните грозни и нелицеприятни случки, заяви проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер и председател на 39-ия парламент.

Според Герджиков българският избирател е станал свидетел на много злоба и противопоставяне в действащия парламент. По думите му в законодателство имало прибързаност.

„В развитите западни държави законодателството се подготвя с години, а при нас за няколко дни“, посочи Герджиков. Той смята, че Изборният кодекс ненужно е променян 25 пъти, и прогнозира, че след няколко месеца ще има нова редакция.

Проф. Герджиков заяви, че и промените в Наказателно-процесуалния кодекс се приемат в последния момент.

Механизмът за контрол на главния прокурор обаче е много важен. Той предвижда при данни за извършено престъпление от главния прокурор или негов заместник, те да бъдат разследвани от съдия. Той ще бъде избиран на случаен принцип измежду дали съгласието си наказателни съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и от съдии от окръжните и апелативните съдии с ранг съдия от ВКС, които през последните 7 години са работили като наказателни съдии.

Промените предвиждат и въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

Още новини от деня – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук