учителки, фалиши новини

Учителки били директорка. Тази фалшива новина разтърси образователната общност. Всичко започва на заседание на Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет. Общинската съветничка и председател на групата на „Демократична България – Обединение“ Грети Стефанова казва, че учителки са били директорката на столичната 203-та гимназия. По думите ѝ това е станало пред погледите на 800 ученици. Някой би си помислил, че на арената са гладиатори и цели 800 деца се превърщат в публика.

Преди време 203 ПЕГ „Св. Методий“ и 142-ро ОУ са били едно училище. След като са разделени, продължават да се помещават в една сграда, но имат проблеми заради общото си съжителство, които досега не се разрешват от Столична община. Стефанова заявява, че е време да се намери решение, защото се стигнало до ексцесии като бой между учителки и директорка. Новината подемат медии, които присъстват на заседанието на Комисията и тя се разпространява.

Информацията обаче е фалшива.

Грети Стефанова отказа да коментира публично твърденията си.

След като става ясно за случая, от Регионалното управление по образованието искат обяснения на двете директорки- Н.Н – на 142 училище и Т.Т – на 203 гимназия. Оказва се, че бой не е имало. Набедената за бита директорка Т.Т. пише в обясненията си до началника на РУО-София Ваня Кастрева, че учителка по физическо възпитание от 142 училище е говорила с нея на висок тон.

Двете се скарали по кой коридор могат да минават и по кой не децата от едното и от другото училище. В бюфета на училището, където е възникал спорът, са присъствали не 800, а само трима ученици.

Заради преживяното, директорката на 203 гимназия Т.Т. излиза в болничен и не желае за говори за случая.

БНТ разговаря с другата директорка, която също потвърди, че изнесеното в медиите не е вярно и бой не е имало. Не желае обаче да говори публично, тъй като случката според нея уронва престижа на образователната общност.

учителки
Една от публикациите.

От Министерството на образованието и науката също казаха, че не е добре директорките да правят публични изявления в момент, в който им е лепнат етикетът на побоя, дори за да опровергаят информацията и да разяснят ситуацията.

Общинският съветник и директор на 119 училище Диян Стаматов е присъствал на изявлението на Грети Стефанова. Твърди, че казаното от нея не е вярно и тя не е потвърдила информацията си. Смята, че „манджата е пресолена“ в нейното изказване. Казва също, че много столични училища се помещават в една сграда, но живеят в разбирателство.

учителки
Журналистите са се подвели.

Асен Александров, директор на 51 средно училище и председател на Сдружението на директорите в средното образование, говорил с уж битата директорка Т.Т., която е член на сдружението. И той потвърждава, че не е имало бой, но с жената е говорено на висок тон.

Истинската новина тук е, че две столични училища имат проблем при деленето на обща сграда.

Още за фалшивите новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук