Юрай Чинтула

Нападението над словашкия премиер Роберт Фицо отприщи вълна от дезинформация и неверни твърдения, които са в интерес на антизападна риторика.

Случаят беше използван и с политическа цел, като вече се появиха опасения, че правителството в Словакия може да затегне контрола над медиите. В страната бяха хвърлени обвинения срещу опозиционни медии, както и срещу политическата опозиция, за това, че те са основните виновници за инцидента.

След инцидента изплува дълбокото разделение в страната, откакто Фицо пое властта.

Виновни са либералите

Първият наратив, който беше спрегнат моментално след случката, който беше разпространен и в България, е това, че стрелецът е повлиян от либерални прозападни политически позиции.

Това, което се оказа, че той е проповядвал по-скоро крайни и антилиберални ценности.

Юрай Чинтула е заснет да присъства на среща на маргиналната проруска паравоенна организация Slovenskí Branci („Бранителите на Словакия“).

В публикация във Facebook по това време Чинтула хвали групировката за „защита на традицията и културата на страната“, пише The Guardian.

Лукаш Фила за ДЕБАТИ: Нападението над Фицо би могло да „вдъхнови“ и други, ако темата се политизира

Член на Асоциацията на словашките писатели заявява пред британското издание, че Чинтула понякога дори е отправял остри антимигрантски изказвания.

Има данни и за негови изявления срещу ромската общност в Словакия, което е една от най-експлатираните теми сред крайнодесните партии в страната.

На този фон, часове след стрелбата хиляди словаци споделиха публикации, в които се твърди, че стрелецът е свързан с опозиционната партията Прогресивна Словакия (PS) и нейния лидер Михал Симечка.

За стрелбата са виновни украинците, но също и Covid-19

„Въпреки бързото идентифициране на извършителя, видях онлайн опити да бъдат обвинени украинците в атаката“, коментира пред AFP Павол Хардос, изследовател на политически и социални медии от университета „Коменски“ в Братислава.

Подобни неоснователни твърдения, които се разпространиха и в други страни в региона, включват публикация в Telegram на главния редактор на прокремълската Russia Today, в която се казва, че атаката е дошла, след изказване на Фицо, в което той повторил тезата на Кремъл за руската инвазия в Украйна.

Позицията на Словакия относно войната в Украйна беше една от ключовите теми в предизборната кампания, която доведе Фицо на власт.

Роберт Фицо е дошъл в съзнание. Няма опасност за живота му

В същото време стана ясно, че атентатът има общо и с убежденията на Фицо по отношение на епидемията от Ковид-19.

В профила си в социалната мрежа Х Андрю Тейт – популярен инфлуенсър, обвини Запада за покушението над словашкия премиер. Причината според него – Фицо е противник на мерките за защита от Ковид-19 и се е обявявал за мирно решаване на войната в Украйна, а такива тези са неудобни за „враговете на истината“.

Обвинения срещу политици и медии

Първоначалната реакция на членове на правителството на Фицо беше насочена към политическите опоненти и опозиционните медии, които критикуват политиката на словашкия премиер.

„Говори се усилено, че се готви мобилизация“. Фактите показват друго

На този фон в страната тече дискусия за свободата на медиите и опасенията, че със законови промени правителството опитва да „опитоми“ националната телевизия, която да се превърне в подиум на проправителствена пропаганда.

„Политиците обвиниха журналистите и либералната част от словашкото общество за атаката без никакви доказателства или дори логика“, каза Томаш Крисак, експерт по информационна сигурност.

Атентатът е част от операция на НАТО

Подобно твърдение тръгна не откъде да е, а от САЩ и то в един от най-сериозните канали за конспирация – InfoWars.com. Медията е собственост на Алекс Джоунс, който е осъден в САЩ за разпространяване на неверни твърдения.

В интервю за сайта ветеранът от военното разузнаване Джак Пособиец твърди, че атентатът срещу Фицо е част от операция на НАТО.

Както се оказа по-късно обаче, самите словашки власти обявиха, че нападателят е „вълк единак“ и зад него не стои каквато и да било организация. Още повече, че неговите възгледи, както беше посочено по-горе, са по-скоро крайно националистически, отколкото прозападни.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук