Димитър Главчев
Снимка: БТА

След разговори между финансовия министър Людмила Петкова, министъра на образованието Галин Цоков и представители на синдикатите беше постигната договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища – това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев.

„Заслугата е на синдикатите, както беше и първия път – 39 милиона, за които ви съобщихме онзи ден, когато пък ви казахме, че ще бъдат продължени разговорите и в резултат на тези разговори можем да кажем, че има още 40,7 милиона лева, които ще бъдат разпределени“, уточни Главчев.

„Преди няколко дни коментирахме освен 39 милиона, които да бъдат дадени на академичния състав, съответно да бъдат предоставени и допълнителни средства за увеличаване на заплатите на администрацията. Тези 40,7 милиона лева представляват увеличаване заплатите на администрацията – около 26 милиона, 5,8 милиона за диспропорции и съответно 7,5 милиона за стипендии“, поясни служебният министър на финансите Людмила Петкова.

На 20 май няма да има протест на висшите училища у нас, стана ясно на брифинга.

Преди изявленията в Министерския съвет обаче от Съвета на ректорите разпратиха позиция до медиите, в която посочват, че университетите ще останат затворени в понеделник. „Целта на протеста са реални мерки, поемане на ангажименти и тяхното изпълнение“, посочват те.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук