Роберт Фицо
Снимка: БТА

Два часа и половина е продължила днешната операция на Роберт Фицо. Според вицепремиера Калиняк, следващите няколко дни ще бъдат решаващи. Въпреки, че състоянието на словашкият премиер е тежко, държавата продължава да функционира, уверяват властите.

„Състоянието му остава много сериозно, но ви моля да проявите търпение и разбиране към нас. В следващите дни ще имаме повече яснота за здравето на премиера Фицо. Важно е да подчертая, че ние продължаваме да работим както обикновено. Държавата не е „замръзнала“ и министерствата функционират. Държавата е стабилна и пациентът е стабилен, ако мога така да го обобщя“, каза Роберт Калиняк, вицепремиер и министър на отбраната.

Преди да стане ясно, че Фицо ще бъде опериран повторно, се очакваше да бъде взето решение дали да бъде транспортиран от Банска Бистрица в Братислава, пише БТА.

Засега 59-годишният премиер ще остане в интензивното отделение на болница Рузвелт.

„След рутинен скенер тази сутрин, беше установено, че премиерът има некротична тъкан, останала след отстраняването на куршумите.

В момента е стабилизиран и в съзнание, но състоянието му остава тежко“, заяви Мириям Лапуникова, директор на болница Рузвелт.

Месец преди покушението, в публикация във Фейсбук Фицо обвини медиите, с които от дълго време води война, че умишлено насаждат напрежение в обществото, което рано или късно може да доведе до убийството на политици.

Операция на НАТО, Ковид-19 и украинци: Кой стои зад атентата срещу Фицо според дезинформаторите

В опит да успокои страстите, президентът Зузана Чапутова покани на среща избрания за държавен глава Петер Пелегрини и лидерите на всички парламентарно представени партии.

Стрелбата срещу Фицо очаквано провокира дискусия за политическата ситуация в Словакия.

Словашката политика е може би най-агресивната в ЕС. Никак не ми харесва реториката на нашите управляващи“, смята Тим, жител на Братислава.

„Имам усещането, че през повечето време политиците ни са заети с това да се сочат един друг с пръст. Не го намирам за здравословно и градивно“, каза Вероника, жителка на Братислава.

„Потънали сме в омраза и национализъм и хората вече не знаят как да изразяват емоциите си“, мисли Ивета, жителка на Братислава.

71-годишният предполагаем стрелец беше идентифициран от словашките медии като Юрай Цинтула. Засега от разследването не разкриват подробности около него, освен, че е действал сам.

Лукаш Фила за ДЕБАТИ: Нападението над Фицо би могло да „вдъхнови“ и други, ако темата се политизира

Предполагаемият извършител е публикувал клипове, в които критикува правителството на Роберт Фицо. Днес домът му е бил претърсен, иззети са лаптоп и други лични вещи.

Медиите идентифицираха нападателя като Юрай Цинтула, пенсионер на 71 години.

Вчера той беше обвинен в опит за убийство заради тази атака, която полицията определя като политически мотивирана.

Фицо беше взет под прицел в сряда, когато искаше да поздрави множеството след изнесено заседание на министерския съвет в Хандлова, в Централна Словакия, на около 80 километра от Левице.

Той беше транспортиран в болницата в Банска Бистрица за операция, продължила пет часа. Атаката потресе Словакия.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук