Албърт Айнщайн е известен по-целия свят, всички сме чели негови биографии и теории, но за съжаление той не е обичал много публичността. Ето защо има малко аудио доказателства за живота на необикновения физик. Но в случаен разговор, записан преди повече от 60 години, можем да чуем как ученият се шегува, разказва за любовта си към музиката и страстно обсъжда политически теми.

Интригуващият разговор между Айнщайн и неговите приятели-Джак и Франсис Розенберг е записан през 1951г. на винилов диск в Института за напреднали изследвания в Принстън, Ню Джърси. Оттогава той не е бил публично достъпен-досега.

Този май на онлайн търг започна наддаването за уникалната лента, съдържаща 33-минутен разговор между Айнщайн и приятелите му. Можем да чуем гласа на физика, говорещ на английски със силен акцент. Там той обсъжда сериозни теми, примесени с шеги и смях.

Оказва се, че Айнщайн, известен с любовта си към музиката, често е слушал Брамс, Шуберт и Бетовен.

„В младостта си не бях чувал нищо по-добро.”-казва физикът, визирайки музикалната композиция „Концерт на цигулка” от румънския композитор Джордж Енеску.

Организаторите на търга споделиха на уебсайта си 3-минутен откъс от записа, включващ мислите на Айнщайн за съдебния процес срещу американците Юлиус и Етел Розенберг, обвинени в шпионаж през 1951г. Двамата са заподозрени, че са предали на съветски агенти ядрените тайни на САЩ. На лентата световноизвестният физик казва, че случващото се с Розенберг е „несправедливо“ и действията срещу тях са „неразумни“.  Две години по-късно двамата са признати за виновни и умъртвени на електрическия стол.

В пълния запис Айнщайн също изразява съжаление за собственото си участие в създаването на атомна бомба. На 2-ри август 1939 г. той пише първото си писмо до американския президент Рузвелт, с което му разкрива възможността за създаването на атомна бомба от германците и го увещава Америка да предприеме по-нататъшни действия, които да стимулират разработките.

Това довело до ускоряване на всички военни разработки, а накрая атомната бомба била изпробвана на практика за първи път, поразявайки Хирошима и Нагасаки.

От записа разбираме още,че Айнщайн е бил убеден, че президентът Рузвелт никога не би използвал бомбата. Интересно е, че физикът смятал за добро това, че наскоро руснаците са разработили собствена атомна бомба. Според него е „по-добре е за благосъстоянието на света“, ако Съединените щати не са единствената нация, притежаваща тези ужасни оръжия.

„Смятам, че това беше голямо нещастие”-казва Айнщайн в записа и добавя-„Много се разкайвам.”

Ето какво гласи първото писмо на Айнщайн:

Сър, 

Част от последната работа на Е.Ферми и Л.Силард, която беше сведена до знанието ми посредством ръкопис, ме кара да предполагам, че елементът уран може да се превърне в нов и важен източник на енергия в най-близко бъдеще. Някои възникнали аспекти на ситуацията предполагат бдителност и при необходимост – бързи действия от страна на Администрацията. Ето защо смятам, че е мой дълг да привлека вниманието Ви към следните факти и препоръки.

В хода на последните четири месеца се стигна до тази вероятност чрез работата на Жолио във Франция, както и на Ферми и Силард в Америка, че може би е възможно да се изгради верижна ядрена реакция с голяма маса уран, чрез който огромна мощност и големи количества нови елементи, подобни на радий, ще бъдат произведени. Сега вече е почти сигурно, че това ще бъде осъществено в най-скоро време.

Този нов феномен ще доведе и до изобретяването на бомби, а можем да допуснем, макар и с по-малка сигурност, че извънредно мощни бомби от този вид могат да бъдат направени по този начин. Една единствена бомба от този вид, пренесена от кораб и взривена на пристанище, може убедително да разруши цялото пристанище заедно с някои прилежащи територии. Така или иначе, такива бомби може да се окажат твърде тежки за транспортиране по въздух.

Съединените Американски Щати притежават само бедни уранови руди в ограничени количества. Има добра руда в Канада и Чехословакия, но най-важният източник на уран е в Белгийско Конго.

Предвид тази ситуация може да помислите за желателно да се поддържа постоянен контакт между Администрацията и групата физици, работещи по верижните реакции в Америка. Един от възможните варианти за Вас би бил да възложите задачата на човек, който има доверието Ви и който вероятно би могъл да съдейства като неформален фактор. Задачата му би могла да съдържа следното:

а) да стигне до правителствените департаменти, които да държи в течение за по-нататъшното развитие и да придвижи напред препоръките за правителствено действие, отделяйки специално внимание на проблема за опазването на доставената за САЩ уранова руда.

б) да се засили експерименталната работа, която понастоящем е провеждана в рамките на бюджетите на университетските лаборатории, чрез набиране на средства, ако такива са необходими, посредством неговите контакти с частни лица, които желаят да направят своя принос за каузата и може би също като получи съдействие от индустриални лаборатории, които разполагат с необходимото оборудване.

Разбирам, че Германия всъщност е спряла покупката на уран от Чехословашките мини, които е завзела. От това, че Германия е трябвало да предприеме толкова ранно действие може да се подразбере, че синът на германския зам.-министър на външните работи фон Вайцзекер е прикачен към института Кайзер-Вилхелм в Берлин, където част от американската работа по урана е подновена.

Искрено ваш,

Алберт Айнщайн

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук