За всеки ученик, който има лоши оценки, със сигурност звучи успокояващо изречението: Казва се, че дори Алберт Айнщайн, олицетворение на гения, е бил лош ученик. В дипломата си Нобеловият лауреат е имал чиста шестица (в немската система за оценяване шестицата е най-слабата оценка) по физика .

Но историята, на която мнозина обичат да се доверяват, не е вярна. Причината е, че биографите са разбрали погрешно някои факти от живота на Айнщайн.

Ученикът се бунтувал срещу зубренето и ученето на суха материя

Затова често се говори за трудности, с които младият Айнщайн е трябвало да се справя в своята Мюнхенска гимназия. Но това се дължи главно на факта, че свободолюбивият  ученик се е бунтувал срещу зубренето и ученето на суха материя. Въпреки това той е имал добри оценки. Дори тогава неговите постижения са били изключителни, особено в областта на естествените науки.

Фактът, че Айнщайн не завършва гимназията в Мюнхен, също няма нищо общо с неуспех в училище. На семейството му се наложило да се премести в Италия заради икономически проблеми, така че тогава вече нищо не задържало младия ученик в Германия.

Биографът на Айнщайн обърква цифрите

Следващият етап от живота му също подхранва мита за неуспеха му в училище: Айнщайн се проваля на приемния изпит за Политехническия университет в Цюрих. Той постигна изключително добри резултати в областта на математиката и точните науки, докато в знанията си по другите предмети показва пропуски.

Заради това Айнщайн първо завършва гимназия в Ааргау, Швейцария и взима дипломата си, в която той има само петици и шестици, включително и шестица по физика. За съжаление, неговият биограф пренебрегва факта, че това са най-високите оценки в Швейцария и по този начин в последствие създава мита за слабия ученик, който по-късно като по чудо става гений.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук