наводнение, Джакарта

Десетки хиляди подгизнаха в новогодишната нощ в Джакарта заради проливните дъждове, които станаха причина за наводнение в столицата на Индонезия. Мусонните дъждове са потопили най-малко 90 квартала и са станали причината за свлачище в град, който се намира в покрайнините на Джакарта.

Говорителят на Националната агенция за борба с бедствията Агус Уибово каза, че сред загиналите е 16-годишен ученик, който е бил ударен от ток. На места наводненията са достигнали 3 метра и поради това около 19 000 души са били във временни убежища.

Губернаторът на Джакарта Аниес Басведан каза, че около 120 000 спасители са били разположени, за да евакуират засегнатите и да инсталират подвижни водни помпи, тъй като през следващите дни се прогнозират още валежи. Властите предупреждават, че е възможно наводненията да продължат до април, когато приключва и дъждовният сезон.

Градската администрация е обявила, че ще завърши проектите по двете реки и шлюз, които ще предотвратяват наводненията.

Кадри от Джакарта показват коли, които плават в кални води,  докато войници евакуират граждани.

Наводнението потопи хиляди домове и сгради в бедни и богати квартали, принуждавайки властите да прекъснат доставките на електричество и вода и парализира транспортните мрежи.

През август президентът Джоко Уидодо обяви, че столицата ще се премести в местност в слабо населената провинция Източен Калимантан на остров Борнео заради честите наводнения и земетресения в столицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук