Рудолф и Ади Даслер

Възникнал конфликт между двамата братя Рудолф и Адолф Даслер става причината за създаването на Пума и Адидас

Пътят на двамата братя се разделя едва през 1948г. Преди това те заедно ръководят предприятие за производство на обувки. Поради различие в идеите на двамата братя, се стига до разделянето на фабриката за обувки.

Адолф Даслер е истински изобретател с идеи. Той иска да направи идеалната спортна обувка. Заедно с брат си Рудолф той прави първите маратонки в пералното помещение на майка си през 1920 година.

През 1928 г. спортните обувки Adidas са носени за първи път на Олимпийските игри в Амстердам, според „adidas-group.de“. Осем години по-късно Джеси Оуенс печели четири златни медала в обувките на братя Даслер.

Спортът по това време е важен за националсоциалистите. Братя Даслер се възползват от това. Само няколко месеца след като Хитлер превзема властта, Рудолф и Ади се присъединяват към Нацистката партия. С избухването на войната тяхната компания продължава да расте, спортните им обувки стават част от дясната пропаганда.

Ади Даслер се оказва по-важен за нацисткото правителство, поради което Рудолф е изпратен на война, а Адолф остава, за да ръководи компанията. Войната разделя семейството. Рудолф се страхува за влиянието си в компанията и става параноичен.

Напрежението между братята остава дори след войната. Пътищата на изобретателя Ади и търговеца Рудолф се разделят през 1948 г. Рудолф Даслер основава собствена фабрика за обувки и първоначално я кръщава Руда. По-късно компанията е преименувана на Puma.

Оттогава между братята цари жестока конкуренция, като Адидас винаги е малко по-напред. Днес и двете са световни спортни марки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук