Заради въведените от правителствата ограничителни мерки в излизането и придвижването, хората все повече си стоим вкъщи. А това даде възможност на дивите животни да „завземат“ празните улици на големите градове, в търсене на храна.

 

Диви прасета слязоха в Барселона, а елени се разхождат по пустите метростанции на Япония.

 

В Индия по улиците също излязоха елени.

 

Липсата на туристи доведе до щурм на маймуни по улиците на Тайланд. Обикновено туристите се радват на маймуните и им хвърлят храна. Но заради ограниченията за пътуване в целия свят, туристи няма, следователно няма храна и за маймуните. Местните медии съобщават, че те са били буквално „озверели“ от глад.

„Банди“ от диви пуйки превзеха улиците на Калифорния, а пума се появи в центъра на чилийската столица Сантяго.

 

„Това си е тяхното местообитание, което ние с времето сме им отнели“, каза Марсело Джангнони, ръководител на чилийската служба за селско стопанство и животновъдство. Полицията е успяла да залови голямата „котка“.

пума

В каналите на Венеция се появиха делфини.

В общи линии дивият свят се възползва от възможността да излезе спокойно, без да се притеснява от човешки набези.

В много градове във Франция са забелязани лисици.

лисици

Обикновено всички тези животни се срещат в дивите места на държавите (някои в зоологически градини). В градска среда сме свикнали да виждаме врабчета и гълъби. Сега птиците обикалят неспокойно пустите улици в търсене на храна.

вълк

А обърнали ли сте внимание, че чувате все по-силно и по-често песента на птичките, дори в големите градове? Това не означава, че птиците са се увеличили, а че заради намаления трафик най-накрая можем да се насладим на сладкопойните песни.

„Животните се отърсват от човешкото влияние“, казват експерти. И моментът не може да е по-подходящ – краят на ловния сезон в много държави и началото на периода на чифтосване. Това вероятно означава, че животинското царство ще процъфти тази година.

елени

В националния парк Каланкес, гледащ към Средиземно море, близо до втория по големина френски град Марсилия, дивата природа възстановява естественото си местообитание с изненадваща скорост. Заради забраните за разходки и гребане с лодки във водните басейни, се появиха редки видове птици, които отдавна хората не са виждали, включително Тъпоклюна кайра.

Същото важи и за растенията. Дивите орхидеи, които се смятат за изчезващ вид и са защитени, започнаха да цъфтят.

 

А в урбанизираните среди се очаква чистотата на въздуха, липсата на замърсяване по растенията, да бъдат като „дар Божи“ за пчеличките и пеперудите.

Най-голям обаче ще е ефектът върху хората. Тъй като сме принудени да стоим повече вкъщи, когато всичко това приключи, надяваме се, ще оценяваме природата по-добре и ще се грижим за нея повече.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук