Албена Костадинова

Ромите се хващат на фейк новини и им вярват. Преди години беше плъзнал фалшив слух за мистериозен бял бус от чужда държава, който обикалял из страната и отвличал малчугани от етноса. Тогава много роми спряха децата си от училище от страх, че ще бъдат похитени. На институциите и неправителствените организации костваше много усилия, докато убедят родителите, че не е истина.

Това заяви за ДЕБАТИ. БГ Албена Костадинова, председател на фондация „Индирома 97“, базирана в град Куклен. Наскоро организацията е приключила проект, който е имал за цел да разяснява на ромите как да различават фалшивите новини. От създаването си преди 26 г. досега „Индирома 97“ е реализирала десетки проекти в помощ на интеграцията на ромите и е популярна в цялата страна.

„Работим много с родителите, особено с майките. Ахилесовата пета на етноса е образованието за момичетата, което не се приема за ценност. Смята се, че е нормално те да се омъжват, още докато са почти деца, и да не продължават училище. Затова обясняваме на семействата каква е вредата от ранните бракове и ражданията“, казва Албена Костадинова.

По думите й усилията на организацията вече дават резултат. Все повече ромски момичета не само в Куклен, но и в цялата Пловдивска област, завършват средно образование, а не малко и висше.

„Дори има ромки, които вземат шофьорска книжка и карат автомобили, а това си е направо революция“, посочва председателят на „Индирома“.

Жителите на Куклен твърдят, че организацията оказва голяма помощ не само на ромите, но и на всички, които се нудаят от някаква подкрепа. През центъра на „Индирома“ в града, оборудван с всички съвременни комуникации, преминават на ден много хора.

„Интересуват се за какво ли не – как да подадат документи за ТЕЛК, до НОИ или други държавни институции. Даже лично са ме упълномощавали да ги представлявам пред банки, а там ме питат: нямат ли деца тия хора. Много е важно доверието в една неправителствена организация“, посочва Костадинова.

Цялото интервю с нея четете утре в ДЕБАТИ. БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук