2 февруари е Денят на мармота. Според легендата, ако гризачът види собствената си сянка на днешния ден, то краят на зимата не е далеч.

Фил от Панксантония (град в американския щат Пенсилвания) е може би най-известният мармот в света. На днешния ден той излиза от своята хралупа, поглежда си сянката (или не) и прогнозира кога ще свърши зимата.

Днес Фил прогнозира още 6 седмици зима, предаде Си Би Ес.

Корените на Деня на мармота могат да се търсят в немската митология. Смятало се, че ако някое животно се събуди от зимния си сън на 2 февруари и си погледне сянката, зимата ще продължи още 6 седмици. Митът станал реалност през 1880г. в Пенсилвания и оттогава денят се празнува в цялата страна.

Най-големи са празненствата в Панксантония . От 1887г. празненствата са през целия уикенд и включват: закуска с Фил, игра на топка с мармотите, коронясване на Мис и Мистър Мармот.

За съжаление, Фил не винаги познава – едва в 46% от случаите, въпреки че членовете на клуба „Фил от Панксантония” се кълнат, че той винаги е прав, пише електронното издание на телевизия Ер Те.

Мармотите обикновено живеят до 8 години, Фил обаче пие магическа отвара по време на годишния мармотски пикник през лятото, която му добавя още 7 години живот.

Всяка година над 30 000 души посещават градчето, за да видят предсказанието на Фил. Това от своя страна носи 1 млн. приходи на местната икономика.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук