Редица европейски лидери поздравиха Александър ван дер Белен, като акцентираха върху факта, че крайният популизъм е загубил на тези избори

Независимият кандидат Александър ван дер Белен e новият президент на Австрия. Според прогнозните резултати, за него са гласували близо 54% от австрийците, а крайнодесният му опонент Норберт Хофер получава подкрепата на около 46 на сто от гласувалите.

 

Новият австрийски президент Ван дер Белен е на 72 години и е потомък на руснак и естонка, избягали от Съветския съюз в Германия и установили се в крайна сметка в Австрия. Ван дер Белен има зад гърба си близо четвърт век академична кариера като професор по икономика.

 

Редица европейски лидери поздравиха Александър ван дер Белен, като акцентираха върху факта, че крайният популизъм е загубил на тези избори.

 

Чешкият външен министър Лубомир Заоралек посочи Ван дер Белен като важен партньор в настоящия „ренесанс“ в чешко-австрийските отношения. Министърът изрази убеждение, че двете съседни държави ще могат с общи усилия да допринесат за по-нататъшното развитие на Централна Европа.

 

Alexander van der Bellen, 28.11.2005Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също поздрави новият австрийски президент за победата му и за „ясното му проевропейско послание и кампания“. „Победата на Ван дер Белен е тежко поражение за национализма и антиевропейския, гледащ назад популизъм“, заяви Шулц от профила си в социалната мрежа „Туитър“.

 

 

„Цяла Европа нададе въздишка на облекчение“, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер от профила на германското външно министерство в социалната мрежа „Туитър“.

 

Френският министър-председател Манюел Валс приветства победата на Ван дер Белен като удар срещу популизма в Европа.

 

„Страхотна победа за Александер Ван дер Белен в Австрия. Популизмът не е съдбата на Европа“, заяви Валс, за когото се очаква да се кандидатира за президент на Франция по време на изборите през 2017 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук