Нарастването на социалното неравенство и увеличаващите се опасности, идващи от средата, са водещи рискове за света, които трябва да се следят през идното десетилетие. Това сочи публикувано международното изследване, направено преди Световния икономически форум (СИФ) в Давос, който се открива днес, предаде DPA.

Организаторите на форума са анкетирали 750 бизнес лидери, учени и правителствени експерти. Повишаващите се разлики в доходите и богатството са сред основните тенденции, които ще диктуват събитията през следващите 10 години. На трето място е поляризацията в обществата. Екстремните метеорологични условия оглавяват класацията на рисковете, сързани със средата. Климатичните промени са вторият по размер фундаментален риск, а големите природни бедствия са на трета позиция. Масовата миграция е посочена, пък, като втори по вероятност риск. Терористичните атаки и масовата кражба на данни са сред петте най-големи заплахи.

Освен съживяването на световния икономически растеж, СИФ посочва, че е необходима реформа на пазарния капитализъм, за да се излекуват „фрактурите“ в обществото, които са очевидни в популизма по света, допълва AFP. Застаряването на населението също е откроено като проблем.

Изследването сочи и, че роботиката и изкуственият интелект не само обещават най-големите ползи сред сегашните технологични иновации, но и се разглеждат като криещи най-големи заплахи, тъй като застрашават много работни места.

Във форума тази година, който ще продължи до 20 януари, участват делегации от над 70 страни и рекордните 3000 души. Сред тях са лидери на над 1000 големи корпорации и банки, както и представители на над 70 неправителствени организации. Програмата включва общо около 400 сесии, съобщиха организаторите.

Участниците във форума ще търсят решения на горепосочените предизвикателства.

Проявата в Давос протича при изключителни мерки за сигурност, включващи пропускателни пунктове, пътни блокади и ограничения за прелитане над курорта. Тази година за гарантиране на сигурността на участниците в проявата са отделени допълнителни 9 милиона швейцарски франка (9 млн. долара), предава AFP.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук