Несигурното положение на Доналд Джон Тръмп (и на Румен Радев също)

304

Когато Тръмп спечели изборите, може би най-голяма радост изпитаха в Русия и – по веригата – българските русофили. Голяма част от радващите се изтъкваха, че и социолозите в Америка – също като българските – са лъгали и са продажни и незаслужаващи доверие. Това понеже социолозите, както впрочем и журналистите, в здравото народно съзнание са част от управляващата върхушка, екстензия на върхушката, както казват учените хора.

Това последното е до голяма степен вярно – и за Америка, и за България, и за „Америка за България“. 🙂

Социолозите в Америка не излъгаха. Действителният резултат от изборите в Щатите беше 1 милион и 300 хиляди повече гласа за Хилари Клинтън. Но президент стана Тръмп поради особеностите на избирателната система. Обяснявано е много пъти, който се интересува, да си прочете.

Тръмп спечели в повечето щати. Но повечето хора гласуваха за Хилари. Това е факт.

Социолозите не се излъгали, просто направиха методологична грешка – не сметнаха резултата по щати, а ан блок за цялата страна.

Все едно. Доналд Джон Тръмп е 45-ият президент на САЩ и това е абсолютно законно, по правилата и никой не го оспорва.

Републиканската партия има комфортно мнозинство в Камарата на представителите и 52 на 48 сенатори плюс вицепрезидента Майк Пенс, който председателства Горната камара и гласува само, когато гласовете са 50:50.

Въпреки това положението на Тръмп е несигурно. Срещу него стои голяма част от Америка. Преди ден институтът „Пю“ публикува данни, че рейтингът на новия президент е 39 %. Това не е било. За последния половин век няма президент да е почвал с по-малко от 50 %.

Това е обективно и не зависи от политиката, която води Тръмп. Тези хора, 62 милиона души, просто не го харесват и затова са гласували за Клинтън. Не че много са я харесвали, но измежду двамата са избрали нея. 61 милиона пък са на обратното мнение.

Все едно, изборът е факт, но ако Тръмп иска да закрепне, ще бъде принуден да се съобразява с исканията и на онези, които предпочетоха Хилари. Иначе срещу него се изправят значителни и влиятелни маси хора и след половин година, когато ефектът от успеха поизтлее, ще му бъде много трудно да управлява.

В България такъв проблем няма. Гласуват хората и който вземе повече гласове, той става президент. Не примерно Цецка е спечелила в Стара Загора, Бурса, Силистра и в още 15-20 района и става президент, нищо, че е с половин милион назад спрямо Радев.

Но типологично сегашният българският президент е в същата ситуация. Той е силен, понеже се опира на прекия избор на хората, единственият по върховете на държавната власт.

Поради тази причина и той по дефиниция зависи от рейтинга си, от доверието на хората. И е важно да знае защо беше избран. Не защото викаше ура на Русия и Крим е руски. Не защото намекваше това-онова за ЕС и НАТО.

Просто хората не можаха да приемат, че госпожа Цачева е способна да работи за това, което те искат. И избраха Радев, понеже друг нямаше.

Но и той като Тръмп ще трябва да се доказва. Трудното сега започва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук