Новоизбраният посланик на Великобритания в ЕС, който встъпва в длъжност само два месеца преди началото на преговорите за Брекзит, е бивш посланик на страната в Москва, пише „Юро Актив”.

Сър Тим Бароу бе избран набързо тази нощ, след като Айвън Роджърс неочаквано се оттегли от мястото.

Освен преместването в Брюксел, Бароу е изправен пред един от най-трудните периоди в скорошната дипломатическа история: той трябва да прекъсне 44-годишните правни, финансови и икономически връзки на Англия с ЕС до 2019г.

Според експертите, това е най-голямото предизвикателство за Великобритания след края на Втората Световна война. Бароу обаче не приличал ни най-малко на Роджърс.

След като подаде оставка като посланик на Англия в ЕС, Айвън Роджърс бе обвинен от някои десни медии за провала на Дейвид Камерън.

Бароу не е някои новак. През 30-годишния си опит във Външното министерство, той е бил посланик на Великобритания в Москва. Това може би е била най-трудната командировка в страна, в която няма война. Бароу е бил представител на Обединеното кралство и в Съвета по политика и сигурност на ЕС.

В първото си официално изявление снощи, Бароу заяви, че е оптимист и ще бъде силен лидер в преговорите за излизането на Великобритания от Съюза. Той добави, че няма търпение да се присъедини към Департамента за Брекзит и да започнат работа, за да осигурят най-добрия изход за страната,

Когато Айвън Роджърс подаде оставка не последваха реакции от официалните лица, нито от премиера Тереза Мей, нито от външния министър Борис Джонсън. Когато обаче стана ясно, че Бароу ще поеме поста последваха незабавни хвалебствени реакции и от Джонсън, и от Дейвид Дейвис (министърът, отговорен за Брекзит).

Борис Джонсън каза: „Тим Бароу бе безценен, откакто се присъединих към Външното министерство през юли. Искам лично да му благодаря за енергията, мъдрите съвети и отдадеността”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук