Властите на Норвегия дадоха зелена светлина на финансирането на първия в света корабен тунел. Той ще трябва да заобиколи един от най-опасните райони за плавателни съдове по протежение на норвежкия бряг. За неговото създаване ще трябва да бъде проправен път чрез взривяване през 1.7 км скали в най-тясната точка на полуостров Стад.

Основната задача на новото съоръжение не е да пести време от пътуване, а по-скоро да позволи на корабите да се движат по-безопасно в района, който се смята за една от най-опасните зони за плавателни съдове по крайбрежието на Норвегия. Тук моряците се борят с повече от 100 буреносни дни годишно и опасната комбинация от вятър, течения и вълни.

Норвежкият телевизионен оператор NRK съобщава, че норвежкото правителство е одобрило на пълната сума за финансиране на проекта, който е на стойност 2.7 млрд. норвежки крони, което са приблизително 301 млн. евро.

Финансирането ще бъде осигурено в две фази, а изграждането на тунела ще стартира официално през 2018г. и ще продължи до 2029г.

След като строителството му приключи, тунелът ще бъде с дължина 1.7 км, височина 37 метра и широчина от 26.5 метра. В допълнение към предоставянето на по-безопасен маршрут за моряците, тунелът се очаква да служи и като популярна туристическа атракция с потенциал за висящ мост, който да бъде отворен за обществеността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук