Комисията за енергийно и водно регулиране отложи за втори път решението за поскъпване на водата в столицата.

„Софийска вода” предложи скок от 18%, тоест 1 куб.м. вода да струва 2,16 лв. вместо 1,82 лв. както е в момента. Бизнес планът предвиждаше услугата да поскъпне почти двойно – с 47%, до 2021г.

Столичния общински съвет излезе със становище, че ценовото предложение към бизнес плана на „Софийска вода“ не е икономически обосновано. Предложението скара и членовете на регулаторния орган и председателя на комисията Иван Иванов.

Председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов смята, че с поскъпването ще се натрупа сериозен резерв, но не е ясно за какво ще бъде използван от „Софийска вода”.

„Влизаме в етап, в който с цената, която плащаме за вода, ще се изплащат предимно финансови задължения”, коментира пред БНР експертът.

„Тези пари не са към момента, записани като инвестиции, за да не се увеличи още повече цената на услугите, тъй като така предполага формулата – всяка инвестиция след себе си води допълнително увеличение на цената, но за мен все пак остава притеснително, вече като гражданин, какъв ще е контролът върху тези средства, които в края на петгодишния период възлизат на 83 милиона лева”, обясни инж. Иванов.

Успоредно със закритото заседание на КЕВР, неправителствени организации протестираха пред сградата на регулатора.

Освен това, днес трябва да стане ясно и окончателното предложение на „Българгаз” за цената на природния газ от април.

Първоначалните разчети на компанията сочеха скок от 32% за следващото тримесечие. Българският енергиен холдинг определи това предложение като „разумно”.

От КЕВР обаче посочиха, че „Булгаргаз” трябва да потърси вътрешни резерви, за да може поскъпването да е по-малко, защото исканото увеличение би довело до повишаване на цената за отопление и топла вода.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук