Международният адвокат по човешките права Амал Клуни (известна още като съпругата на Джордж Клуни) и младо момиче от язидски произход (население от кюрдската етно-религиозна група – бел. ред.), което било пленено от бойци на „Ислямска държава”, поискаха от Ирак да позволи на ООН разследване престъпленията на екстремистката групировка, предава „Ройтерс”.

Великобритания вече планира резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която да започне разследване, но Клуни заяви, че иракското правителство трябва да изпрати писмо, в което официално да го поиска, преди 15-членният състав на Съвета да го гласува.

„Ислямска държава” извършва геноцид срещу язидите в Ирак и Сирия, който се изразява в убийства, сексуално робство и други престъпления, показват данни на ООН от юни миналата година.

Клуни, която представлява Надиа Мурад и други жертви на „Ислямска държава”, заяви, че въпреки настояването за провеждане на разследване, Ирак все още не е изпратила официалната заявка.

„Искаме да видим разследване, в което да участват и властите в Ирак”, каза в интервю за „Ройтерс” Амал Клуни, след като говори на срещата на ООН, на която бе даден отчет за извършените от ИДИЛ престъпления.

„Ако в най-скоро време подкрепата, която получаваме по света, не да даде желания резултат и разследването не започне, Обединените нации трябва да помислят за някаква алтернатива”, каза адвокатът.

Язидите са религиозна секта, чиито вярвания обединяват елементи от няколко древни близкоизточни религии. Бойците на „Ислямска държава” смятат язидите за поклонници на дявола.

Амал Клуни заяви, че Съветът за сигурност може да започне разследване и без съгласието на Ирак. Сто деветдесет и три членният състав (193) на Общото събрание на ООН може да създаде специален екип, който да събира доказателствата – както беше направено в Сирия през декември. Друг вариант е ООН да отнесе случая в Международния наказателен съд.

„Всички тези неща са възможни, но трябва да бъдат внимателно обмислени, защото жертвите като Надиа не могат да чакат вечно”, каза Клуни.

На въпрос, какво би попречило на Ирак да изпрати заявка за разследване, 23-годишната Надиа Мурад заяви:

„Те мислят, че всички иракски граждани са преследвани от „Ислямска държава” и че трябва да търсят справедливост за всички.”

„Ще потърсим подкрепа”, каза пред делегатите постоянният представител на Ирак в ООН Мохамед Али Алхаким. Той обаче не отговори защо правителството на страната му все още не е изпратило заявката.

Посланикът на Великобритания в организацията Матю Рикрофт от своя страна съобщи, че работи с Ирак по този казус.

„Предложението трябва да зачита националните закони и суверенитета на страната. Това обаче не променя факта, че трябва да се действа бързо. Нямаме търпение да финализираме този процес”, каза Рикрофт.

Изморената от дългото чакане Мурад застана пред представителите на държавите в ООН и каза:

„Думите, сълзите и свидетелствата ми не ви накараха да действате. Чудя се дали трябва да продължа тази битка? Дали ще има някаква полза?”

Двадесет и три годишното момиче е била в плен на „Ислямска държава” в продължение на 3 месеца през 2014г. в Мосул. Историята си тя разказа пред ООН през декември 2015г. и оттогава се бори за справедливост.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук