Не може с категоричност да се докаже, че изследването на лютеницата, обявено преди дни от асоциация „Активни потребители” съдържа олеамид. Около това становище се обединиха представители от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Според тях анализът не е направен в акредитирана лаборатория, не са акредитирани методите, не е описан и начина, по който са взети пробите и следователно това буди съмнения за неговата стойност.

„Олеамидът не е нито наркотик, нито опасна субстанция, а освен това количеството на захар и нишесте в лютениците отговаря на стандарта”, заяви пред Дарик Константин Ламбрев, председател на браншовата организация.

„Изследването на активни потребители използва съвсем други методи на изследване. Тази лаборатория не е акредитирана. Това, разбира се, буди значителни въпросителни по отношение на стойността на това изследване. Още повече, че странно при това изследване в домашната лютеница няма сол вътре, няма добавена захар. Поне на мен не ми е известна някоя лютеница, която се прави вкъщи, да не се добавя захар“, заяви Ламбрев.

По думите му е използвана таблица на Английската агенция за безопасност на храните. Съставът на естествените захари в българските зеленчуци е различен.

„Едва ли не производителите на консерви в България сме едни малки накробосове, които влагат наркотични вещества, за да карат хората да ядат техния продукт и да се чувстват много доволни от това нещо.

Пробите от асоциация „Активни потребители“ са взети през август и е необяснимо защо резултатите се оповестяват чак през декември.

От браншовия съюз не се ангажираха със становище кой стои зад скандала и не са решили дали ще потърсят правата си в съда.

Преди седмица от асоциация „Активни потребители“ обвиниха производителите на известна марка лютеница, че в неин продукт е открит олеамид, както и че захарта и нишестето, влагани в нея, са в завишени количества.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук