Отиващият си американски президент Барак Обама оставя на приемника си Доналд Тръмп много труден избор: да отмени наложените санкции върху руските дипломати за хакнатите електронни пощи на демократите (от чиито редици беше опонентът му Хилъри Клинтън) или да измени на даденото обещание за подобряване на отношенията с Русия.

Каквото и да избере, встъпващият в длъжност на 20-ти януари американски президент, обаче, няма да му е лесно. Ако Тръмп реши да запази добрите отношения с Русия, то ще трябва да обясни на американците какво не е наред в докладите на ЦРУ и ФБР. Според високопоставени американски разузнавачи, Владимир Путин лично се е намесил в хакерските атаки, свързани с президентските избори в САЩ, воден от желанието за реванш срещу кандидатката на демократите Хилари Клинтън. През 2011-та в качеството си на държавен секретар, тя постави под съмнение честността на изборите в Русия.

Ако Тръмп запази наложените от Обама наказания върху 35-имата руски дипломати, ще загуби репутацията си, още в началото на мандата, защото у американските избиратели ще остане съмнението, че не е спечелил доверието им по честен начин. В допълнение – ще наруши и дадените предизборни обещания. И не на последно място – вероятно Русия ще наложи подобна мярка на 35-има американски дипломати на нейна територия, а това може да предизвика сериозна криза в двустранните отношения. С подобно предложение към президента Владимир Путин излезе външният министър на страната Сергей Лавров. Путин, обаче, реши да изчака встъпването в длъжност на американския си колега.

Санкциите срещу руските дипломати са вторият опит през седмицата на администрацията на Барак Обама да действа силово по въпроси, по които Тръмп каза, че планира промяна в политическия курс. Представтелите на САЩ се въздържаха при гласуването в Съвета за сигурност на ООН и така беше приета резолюцията, изискваща от страната да прекрати строителството на еврейски селища в окупирани палестински територии. За да даде знак, че ще подкрепи Израел, в сряда Тръмп написа в социалните медии „Остани силен, Израел, 20-ти януари наближава“.

Виргиния Стаматова

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук