Картини на известния художник Винсент ван Гог, които бяха откраднати в Амстердам през 2002г. и открити през 2016г. в Италия, ще бъдат показани в Неапол от утре до 26 февруари. Експозицията ще бъде в музея „Каподимонте” и включва две произведения на Ван Гог. Тя е организирана като жест на благодарност към южния италиански град, чиято полиция успя да открие следите на двете малки, но много ценни платна.

Едната картина е рисувана през 1882г. и нови името „Морски пейзаж при Шевенинген”. Ван Гог я създава докато живее в Холандия. Платното е нарисувано в Хага, където той живее през 1882г. Другата картина е създадена две години по-късно и е озаглавена „Богомолци напускат реформистката църква в Нюнен”. Твърди се, че той посвеща тази своя творба родителите си. Баща му е бил пастор в църквата през 1882г. Смята се, че това са сред първите творби с маслени бои на художника и представляват огромен интерес за историците и любителите на изкуството. Произведенията са на стойност няколко милиона евро.

Картините изчезнаха в края на 2002г. Крадците се изкачили на покрива на музея на Ван Гог в Амстердам със стълба, а оттам са използвали въже, за да се проникнат в него, след което да избягат от силно охраняваната сграда. Италиански следователи открили двете картини през месец септември миналата година при обиск в дома на мафиотския бос Рафаеле Империале в Кастеламаре ди Стабия, на около 35 км югоизточно от Неапол

Винсент Ван Гог  е смятан за най-великия холандски художник след Рембранд. Двете намерени картини се смятат за изключително важна част от неговото творчество и критиците ги определят за безценни заради емоционалната им наситеност и рядкост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук