Бюджетът позволява данъците да бъдат намалени, коментира пред БНР старши икономистът на Института за пазарна икономика(ИПИ) Петър Ганев.

По думите му, от 2008-а година насам, когато беше въведен плоският данък, до сега налозите   не са намалявани, а напротив:

„Само увеличаваме, един или друг данък в държавата – местни, централни, нови данъци върху лихвите. Туристическият данък също е нов, застрахователните премии също се облагат от няколко години.“

От изказването на Ганев става ясно, че през последните 8-9 години, за които имаше два кабинета на ГЕРБ и едно коалиционно правителство на БСП и ДПС с министър-председател Пламен Орешарски, по-скоро имаме тенденция за увеличаване на данъците. Икономистът на ИПИ беше категоричен, че:

„Сега може да е дошло времето да се върне тази тема за намаляване на данъци. Най-ясният аргумент в тази посока е, че  миналата година се наложи да платим над 1 милиард лева за АЕЦ „Белене“, които не бяха планирани, после, също непланирано, беше взето решение за още един милиард лева за саниране, които между другото от тези дни знаем, че вече са договорени и на практика е ясно къде ще отидат. Въпреки тези две бързи решения в края на годината, ние пак завършваме с излишък! А тази година се очаква да има  и повече приходи от миналата! Фискално пространство има. Въпросът е дали то ще бъде изядено с прахосване на ресурс.“

Според наблюденията на Петър Ганев, партиите имат много разногласия. Все пак, обединение е възможно по две теми: антикорупция и „данъчна коалиция“, допълни той:

„Тоест, коалиция за намаляване на данъчното бреме. Едната такава възможност изглежда да е ляво-патриотична, която виждаме в идеите на партиите, е по-скоро за някакво премахване на плоския данък с облекчение и повече наказване на богатите като риторика, тъй като чисто фискален ефект от това няма да има почти никакъв. Другата възможност е дясно-центристка, която предвижда оставане на плоския данък и намаляване на осигуровки или ДДС“.

Ганев изтъкна, че засега се говори за намаляване на ДДС само в някои сектори като лекарства или книги или намаляване на осигуровки за определени групи, но „по-добре би било, ако даден данък се намали за всички.“

Повечето партии обещават в предизборните си платформи да намалят данъчното бреме по един или друг начин. Единственото изключение е ГЕРБ, които  досега управляваха и на практика написаха последния бюджет. В момента, обаче, всяка програма може да има най-различни обещания, тъй като едва ли някоя партия ще управлява сама, тоест най-вероятно накрая ще има едно коалиционно споразумение, което позволява на всеки да се оттегли от своите обещания.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук