Интернет позволява на много хора да се изявяват като журналисти, но това крие и опасности като наблюдение или проследяване. Рисковете включват отвличане за откуп или политическа изгода, убийство от бунтовници, които виждат в журналистите заместител на враг.

Журналистите, които отразяват събития в зони на конфликт са изправени пред безпрецедентни заплахи на фона на засилването на новоформирани недържавни структури, срив на върховенството на закона и повишено доверяване на автори на свободна практика, са казва в доклад на базирания в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите (Committee to Protect Journalists, CPJ).

В документа от 28 страници се посочва, че е наложително да се осигури по-добрата безопасност на репортерите, разположени в „горещи” точки. „Рухването на старите политически структури, възходът на милициите, провалът на западните правителства да овладеят репресивни режими и разстройването на новинарската индустрия чрез технологии усложниха заплахите за журналистите в световен мащаб от 90-те години насам”, пише в анализа.

Докладът отбелязва, че от началото на 2000-та година журналистите все повече се превръщат в мишени. Цитира се отвличането и записаното на видео обезглавяване на кореспондента на „Уолстрийт джърнъл” Дениъл Пърл в Пакистан през 2002-ра.

„Неговата смърт беляза началото на нова ера, в която агресивните неправителствени структури използват журналисти като пионки в асиметричната си война със чуждестранните сили”, коментира КЗЖ.

Убийствата на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф от „Ислямска държава”, които бяха разпространени чрез социални медии, засилиха общественото осъзнаване, но опасностите остават, предупреждава докладът на организацията. Рисковете включват отвличане за откуп или политически изгода и убийство от бунтовници, които виждат журналистите като заместител на враг, прекалено мощен, за да го атакуват пряко.

Макар че технологичните промени дават възможност на повече хора да се включват в журналистическа дейност, същите тези промени крият нови рискове като наблюдение и проследяване. Със засилването на отвличанията редица международни новинарски организации се договориха за спазване на принципи, които призовават пишещите на свободна практика да бъдат третирани като щатни служители, но тъй като тези насоки са доброволни, не всички ги спазват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук