Елон Мъск

В петък главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск заяви, че ще активира сателитната интернет услуга на фирмата Starlink в отговор на съобщението в Twitter на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че САЩ са предприели действия „за насърчаване на свободата на интернет и свободния поток от информация“ за иранците.

В петък Министерството на финансите на САЩ издаде насоки за разширяване на интернет услугите, достъпни за иранците въпреки американските санкции срещу страната, на фона на протестите в Иран след смъртта на 22-годишна жена в ареста.

Служител на Министерството на финансите съобщи на репортерите: „Нашето разбиране за Starlink е, че това, което те предоставят, ще бъде търговски продукт и ще бъде хардуер, който не е обхванат от общия лиценз; така че това ще бъде нещо, за което те ще трябва да се обърнат към Хазната.“

По-късно говорител на Държавния департамент на САЩ заяви за актуализирания в петък лиценз, че той е самоизпълняващ се и че „всеки, който отговаря на критериите, посочени в този общ лиценз, може да продължи дейностите си, без да иска допълнителни разрешения“.

Мъск не беше намерен за коментар или разяснение относно разрешението на Starlink да работи в Иран.

Иранците протестират заради смъртта на Махса Амини миналата седмица, докато е била в полицейски арест, след като е била арестувана от нравствената полиция за неправилно носене на хиджаб.

В понеделник Мъск заяви, че компанията иска да предостави на иранците спътниковата широколентова услуга Starlink – която вече е предоставена на Украйна за борбата ѝ срещу руската инвазия – и ще поиска изключение от санкциите.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ допълни, че ако SpaceX определи, че някаква дейност, насочена към иранци, изисква специален лиценз, „OFAC ще я приветства и ще я приоритизира“.

„По същата причина, ако SpaceX установи, че дейността ѝ вече е разрешена, и има някакви въпроси, OFAC също приветства този ангажимент“, заяви говорителят на Държавния департамент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук