Махса Амини - иран - протести
Снимка: EPA/БГНЕС

Най-малко 35 души са загинали по време на продължилите повече от седмица протести, които избухнаха в Иран след смъртта на млада жена в полицейски арест, съобщават държавните медии.

Смъртта на Махса Амини предизвика демонстрации по улиците на големите градове в Иран, включително Техеран, в продължение на осем поредни нощи. 22-годишната кюрдка беше обявена за мъртва три дни след ареста ѝ в иранската столица за носене на забрадката хиджаб по „неправилен“ начин.

„Броят на загиналите при последните безредици в страната нарасна до 35 души“, съобщи късно в петък информационната агенция „Борна“, която е свързана с министерството на спорта, като се позова на държавната телевизия.

Преди това официалният брой на загиналите беше 17 души, включително петима служители на силите за сигурност.

Същевременно организирани бяха и митинги в подкрепа на хиджаба в петък. Хиляди хора – основно мъже, отдадоха почит на силите за сигурност, които се опитаха да потушат продължилите цяла седмица протести на гражданите, наречени от медиите „заговорници“.

Демонстрации в подкрепа на силите за сигурност се проведоха и в няколко други града в страната, включително Ахваз, Исфахан, Кум и Тебриз.

Амини почина, след като прекара три дни в кома след ареста ѝ от иранската нравствена полиция – звено, което отговаря за прилагането на строгия дрескод за жените в ислямската република.

Активисти твърдят, че тя е получила удар в главата при задържането, но това не е потвърдено от иранските власти, които са започнали разследване.

В петък вечерта министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди заяви, че Амини не е била бита.

„Бяха получени доклади от надзорните органи, бяха разпитани свидетели, бяха прегледани видеозаписи, бяха получени съдебномедицински експертизи и беше установено, че не е имало побой“, заяви Вахиди, цитиран от иранските медии.

Министърът заяви, че правителството разследва причината за смъртта на Амини, като добави, че „трябва да изчакаме окончателното становище на съдебния лекар, което отнема време“.

В петък САЩ обявиха, че облекчават ограниченията за износ, за да подобрят достъпа на иранците до интернет, който правителството в Техеран силно ограничи след смъртта на Амини, което според САЩ е опит „да попречи на света да наблюдава насилственото потушаване на мирните протести“.

„Предвид тези стъпки ние ще помогнем да се уверим, че иранският народ не е изолиран и не е на тъмно“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Това е конкретна стъпка за предоставяне на значима подкрепа на иранците, които настояват да бъдат спазвани основните им права.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук