Рекордно ниска избирателна активност прогнозира социологическата агенция „Медиана“ само седмица преди изборите, които ще се проведат на 2 октомври. Според агенцията това ще намали прага за влизане в парламента и ще увеличи броя на партиите там.

„От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2  – 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък).“, пише „Медиана“.

Това означава, че прагът на 4%-ната бариера ще падне значително – до около 90 хиляди избиратели. За сравнение на миналите избори  на 14 ноември най-малката парламентарна сила тогава – „Възраждане“, е вляза със 127 568 гласа.

Същевременно непосредствено преди изборите социологическите агенции значително увеличават и разликата между първия – ГЕРБ, с 26,3% и втория – „Продължаваме промяната“ – с 16,3%. Според проучването на „Медиана“ борбата ще бъде за второто място, тъй като на близко разстояние след партията на Кирил Петков и Асен Василев са три партии – БСП, ДПС и „Възраждане“.

Има голяма вероятност в следващия парламент да има вече 8 партии – всички, които бяха досега плюс „Български възход“.

Социологическата агенция все пак се застрахова, като посочва, че ниската избирателна активност и допълнителната тежест, което това ще даде на гласовете от чужбина, може да доведе до изненади. Припомняме, че и на предходните избори социологическите агенции до самите избори прогнозираха победа за ГЕРБ с голяма преднина, а „Продължаваме промяната“ дори не беше на второ място.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук