Първият университет в света е създаден от българи богомили през 1119 година. Знакът @, символ на века на Интернет, е открит в български ръкопис от 1345 година (14-и век).

Това твърдение се разпространява в публикация в социалните мрежи и се радва на огромен интерес. В публикацията се уточнява, че става въпрос за университета в Болоня, а твърдението почива на откъс от книгата „Силата на Българите“.

Проверка показва, че книгата „Силата на българите“ е с автор Маргарита Русева, съобщава БНР, след проверка на фактите около публикацията.

Кой е мъжът от Калипетрово, нахлул в енергото, за да прави закуска за децата си

В онлайн реклама за поръчки на книгата е дадена и връзка към сайта на Фондация Вяра, Надежда, Любов. На сайта обаче няма информация са това с какво се занимава фондацията, нито са оставени контакти за обратна връзка.

Две други книги на Русева може евентуално да бъдат поръчани онлайн. И двете са издадени на собствени разноски на авторката.

В тв предаване тя е представена като „неуморен изследовател на българската история, който поднася малко известни факти за България“. Което предполага, че Русева пише книгите си като историк и не става дума за художествена литература.

Проверка показва, че според ЮНЕСКО и според „Книгата на рекордите на Гинес“ най-старото висше учебно заведение в света, което все още функционира, е Университетът „Карауин“ във Фес, Мароко.

Той е създаден като джамия през 857-859 година.

Според някои учени учебното заведение в Мароко не може да бъде класифицирано като университет, до получаването на името си и интегрирането си в държавната университетска система на Мароко, което става едва през 60-те години на миналия век.

За званието най-старо функциониращо висше учебно заведение претендира и „Зейтуна“ в Тунис, което според някои изследователи е създадено през 734 г. (737 г.), отново като джамия (виж тук).

В полза на „Зейтуна“ се обявява и „Ерудера“ – нова онлайн търсачка в сферата на висшето образование, чиято работа се подпомага от изкуствен интелект.

Според Енциклопедия Британика най-старата западна институция, която може да бъде наречена университет, е медицинското училище в Салерно, Италия, създадено през IX век и закрито в средата на XIX в., показва още проверката на националното радио.

„Но това остава само медицинско училище. Първият истински университет на Запад е основан в Болоня в края XI век“, посочва още Енциклопедия Британика.

В отговор на запитване на Екипа за проверка на факти до Болонския университет оттам отговориха, че „днес е невъзможно да се установи точната дата, на която е

основано учебното заведение, но най-старият документ, свидетелстващ за съществуването му, е от 1088 г.“.

Евростат: Българите са най-нещастната нация в ЕС

От висшето учебно заведение насочват вниманието към секция на сайта си, която съдържа историческа справка и в която липсва споменаване на българи.

Колкото до споменатия в публикацията във Фейсбук „Булгаро де Булгарис“, той е бил виден преподавател по право в Болонския университет, наричан просто Булгаро и получил прозвището Златоуст.

Според справка на сайта на университета той е роден в Болоня около създаването на учебното заведение – през 1085 г, а е починал през 1166.

Италиански изследователи не са открили никакви доказателства за негов евентуален български произход.

Няма данни и той да е сред основателите на университета в родния си град.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук