Росен Плевнелиев
На снимката: бившият президент на България Росен Плевнелиев

„Не ястреб а политик и гражданин с позиция. Моята позиция е ясна – не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Какво се случи там – събраха се Велики сили и се разбраха за сфери на влияние в периферията. Аз не искам това да се случи. Приветстваме избора на Тръмп и предупреждаваме, че той ако тръгне в разпределение на сферите на влияние, ние ще се противопоставим”. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия по повод писмото на 17-те политици до новоизбрания президент Доналд Тръмп да няма добри отношения с руския президент Владимир Путин.

Държавният глава заяви, че не е против затоплянето на отношенията, но те трябва да бъдат на принципа на равенството.

„Политиката на Путин ни връща във времето на 19 век – разпределение сферите на влияние”, заяви Плевнелиев и подчерта, че е против това да се случи.

„Обичам Русия, но не съм съгласен с политиката на руския президент на разпределяне на сфери на влияние, която ни връща в 19 в.“, каза той

Плевнелиев заяви, че в писмото европейските лидери приветстват избирането на Доналд Тръмп и сигнализират, че ако той тръгне към сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България.

„Не съм против затоплянето на отношенията, аз ще се радвам Русия и САЩ да имат конструктивни и принципни отношения, базирани на принципи, които искаме да видим в 21 в. – върховенство на правото, а не на силата и интересите”, коментира президентът. Според него сблъсъкът в Европа е принципен и много тежък – между едни държави, които вярват във върховенството на закона – държавите от ЕС, включително България, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата и интересите – там е Русия и този сблъсък е факт.

„Аз заставам на страната принципите и на върховенството на правото”, категоричен е Плевнелиев.

В оценката си за новоизбрания президент Румен Радев Плевнелиев обясни, че Радев ще бъде поставен в сложна ситуация , „защото имаме решение на съда в Хага, който каза, че в Украйна имаме окупация“.

Според настоящият държавен глава, Радев трябва да каже, че е против окупацията на Крим.

„Ген. Радев спечели убедително. Един президент не трябва да допуска стратегически грешки, радвам се, че аз не съм направил такива, надявам се и Радев да не допусне”, каза Плевнелиев.

За служебното правителство президентът посочи, че „Конституцията не посочва време за назначаване на служебно правителство. Аз можех да съставя, но не исках. Представете си две служебни правителства, едното от които е работило 20 дни“.

Плевнелиев обясни и отношенията си с вицепрезидента Маргарита Попова като даде да се разбере, че не би подкрепил вариант тя да бъде вицепремиер в служебно правителство.

„Ние видяхме как в продължение на годините диалогът между нас беше труден. В последната година не сме се виждали. Ние обаче по никакъв начин не допуснахме да бъде нанесена щета на президентската институции”, коментира президентът.

„Аз съм първият президент, който не само критикува правителството, а сне доверието от правителството”, отчете Росен Плевнелиев.

Той отрече да има разминавания с ГЕРБ.

„Министър-председателят е прагматичен – той вижда какво е по-възможно. Аз наистина се гордея с моите добри отношения с Бойко Борисов и се радвам, че съм първият държавен глава, който си тръгва с много приятели в партията”, каза още Плевнелиев.

За кандидатурата на Цецка Цачева на президентските избори, държавният глава каза, че тя е „убеден демократ, хуманист, прекрасен председател на НС, прекрасен кандидат за президент”.

Росен Плевнелиев заяви, че след като предаде властта, няма да участва в политиката.

„Моят офис ще бъде в София тех парк. Няма да създавам нова партия, няма да се връщам в нито една партия. За мен да бъдеш президент е кауза. Има много начини. Ще бъда активен като гражданин и политик. Вероятно ще създам фондация, за да подкрепям идеи в региона и в страната”, анонсира той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук