Бюджет

1 млрд. и 328 млн. лв. ще е бюджетът на София за тази година. Той бе приет на днешното заседание на Столичния общински съвет с 46 гласа „за”, 10 против, а двама се въздържаха. Дебатите продължиха повече от три часа и традиционно групата от БСП не го подкрепи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че парите ще бъдат вложени в ремонт на междублоковите пространства, кварталните улици.

„Повече пари ще има за общинските болници и спорт – София ще бъде спортна столица следващата година. Увеличаваме бюджетите на общинските театри, увеличаваме и средствата за хората с увреждания по програмата „Асистент за независим живот“, подобрение на инфраструктурата, строителството на метрото, реконструкциите на улици, булеварди, реконструкциите на трамвайни линии, строителството на детски градини, модернизацията на училища. За първи път имаме и по-сериозни средства по програма „Региони в растеж“ за училищните дворове”, каза още кметът.

След разгорещени дебати, Общинският съвет на Пловдив също прие бюджета за 2017 година, в размер на 278 млн. лв. – с 22 милиона повече от миналата година. Капиталовата програма на града под тепетата в размер на 50 млн. лв. ще финансира големи инфраструктурни проекти – реконструкцията на площад „Централен“, изграждането на площад пред Голямата базилика и ремонта на Кино „Космос“.

Отпадна обаче предложението за финансиране на ремонта на почивната общинска база в Приморско, а средствата от 1 милион лева се пренасочват към улица „Даме Груев“.

Една от темите на обсъжданията бе зоопаркът, който стана причина срещу кмета Иван Тотев да се води дело за престъпление по служба, в резултат на което ловдивският съд го отстрани от длъжност, а седмица по-късно Апелативният го възстанови. Средствата за Зоологическата градина се намаляват наполовина и в бюджета остават само 500 000 лева, които се прехвърлят от миналата година.

„Щастлив съм от дебата, който се проведе. Приоритетите, които бяха посочени се радвам, че бяха приети, а именно – за културна инфраструктура. За първи път виждаме средства за Художествена галерия, за паметници на културата като Голямата базилика. Също за Кино „Космос“ и реконструкцията на площад „Централен“, коментира Иван Тотев.

„Бюджет на затягането на коланите“. Така кметът на Сливен Стефан Радев определи бюджета за тази година. Той е в размер на близо 102 милиона лева. Според кмета тази финансова рамка ще допринесе за стабилност на общината.

Общинският съвет на Шумен също прие „Бюджет 2017” в размер на 71 млн. лв. – с 12 млн. повече от миналата година. Повишението идва най-вече от трансфери от държавния бюджет, сред които 8 362 000 лв. за многофункционална спортна зала, както и приходи от оперативни програми.

През тази година програмата „Местни инициативи” във Велико Търново ще получава повече пари, допълнителни средства са заложени и за физическо възпитание. Общата финансова рамка за Велико Търново е 66,6 млн. лв. Културният календар в Старата столица е с рамка 300 000 лв., същата цифра е заделена и за реконструкция на уличната мрежа в кметствата и наместничествата на територията на общината. Повече ще бъдат парите и за образование, здравеопазване, социални дейности.

Добричката община възнамерява да събере над 4 370 000 лева собствени приходи през 2017-а. Това предвижда годишният бюджет, който Общинският съвет гласува днес. Добрич ще разполага общо през годината с ресурс от над 17 589 000 лева като най-голяма част от средствата ще отидат за развитие на образователната инфраструктура.

26 млн. 781 хиляди лева сборен бюджет на община Балчик за 2017 година одобри на заседанието си Общинският съвет. Приоритетни ще са плащанията по обслужване на общинския дълг, европейските програми, заплати и издръжка. 800 хиляди лева е резервът за неотложни разходи. Инвестиционната програма възлиза на близо 6 млн.лв. Заложени са ремонти на болницата, на четвъртокласната пътна мрежа, на данъчна служба в Балчик и кметство Соколово.

Община Силистра ще има най-големия си бюджет от 5 години насам – 37 185 000 лв. С най-голям дял в разходната част на бюджета е функция „Образование”, която съставлява 1/3 от бюджета. Предвижда се с капиталовите разходи да се подмени уличното осветление в града и да се преасфалтират улици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук