Турската полиция е заловила стрелеца от новогодишната нощ в истанбулския клуб „Реина“, съобщават турски медии, позовавайки се на Си Ен Ен Тюрк.

Абдулкадир Машарипов.е задържан в един от кварталите на турския мегаполис.

Роденият в Узбекистан Абдулкадир Машарипов е бил заловен жив при спецоперация в район Есенюрт, в европейската част на Истанбул. Задържани са и други четирима души, чиято самоличност не се разкрива.

По-късно Анадолската агенция съобщи, че четирима души, включително мъж от киргизки произход и три жени – от Египет, Сомалия и Сенегал, са задържани заедно с Машарипов.

Машарипов е дошъл в Турция от Сирия.

Според телевизия NTV заподозреният терорист е арестуван в къща, принадлежаща на негов приятел от Киргизстан.

Арестуваният ще бъде подложен на медицински прегледи, преди да бъде отведен в полицейското управление за разпит.

4-годишният син на Абдулкадир Машарипов се е намирал в къщата по време на ареста. Той е отведен, за да му бъде оказана закрила.

Съпругата на мъжа, който окървави популярния нощен клуб на Босфора навръх Нова година бе задържана от турската полиция на 12 януари, припомня „Хюриет”.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу публикува в Туитър съобщение, в което благодари на вътрешния министър Сюлейман Сойлу, полицията и разузнавателните организации, „които са хванали атентатора от „Райна“ в името на народа“.

Отговорност за атентата в Истанбул пое джихадистката групировка „Ислямска държава“. Джихадистите обявиха, че нападението е отмъщение за турската военна операция в Сирия.

При атаката в популярната истанбулска дискотека загинаха 39 души, а други 69 бяха ранени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук