Около 500 000 души излязоха отново на протест в Румъния снощи, въпреки че правителството оттегли спорното постановление, което облекчаваше наказанията за корупция. Само в Букурещ се събраха близо 300 000 души.

През седмицата, румънците настояваха за оттегляне на спорния указ, според който се декриминализираха престъпления, които не надхвърлят 44 000 евро. Правителството обаче направи крачка назад, но протестиращите вече настояват за тяхната оставка.

Най-споменаваното име на протеста се превърна това на лидера на управляващата партия Ливиу Драгня. Символично той беше осъден. Някои протестиращи дори му отредиха място на бесилото.

Ако промените в Наказателния кодекс бяха останали, Драгня щеше да избегне основната точка от обвиненията срещу него за фиктивни назначения.

За протеста се бяха стекли хора от цялата страна, а и от чужбина. На площад „Виктория” имаше хора от Италия, Германия и Палестина.

Премиерът Сорин Гриндяну изключи възможността да се оттегли от властта и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори на 11 декември.

Той обеща бързо да започне обществени дебати по въпроса с останалите политически партии и гражданското общество.

Това са най-масовите антиправителствени протести след революцията през 1989 г., при която бе свален тогавашния комунистически диктатор Николае Чаушеску.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук