Полската опозиционна партия „Гражданска платформа“ прекрати блокадата в парламента на страната, като по този начин политическата сила отстъпва в спора с управляващата партия, съобщава АП.

Депутати от опозицията блокираха пленарна зала за почти месец от 16 декември до днес като протест срещу план за ограничаване на достъпа на медиите до парламента и заради незаконно прокарване на бюджета за 2017 година.

Председателят на „Гражданска платформа“ Гжегож Схетина обяви, че партията му прекратява протеста, обявявайки най-малко частичен успех, защото управляващата партия беше принудена да изостави мерките за налагане на ограничения на медиите. Той обеща да продължи да се противопоставя на гласуването на бюджета по други начини и призова президента да не се подписва под финансовата рамка за тази година.

Опозиционната партия „Модерна“ прекрати протеста още вчера.

Според АП развитието изглежда показва победа за управляващите от „Право и справедливост“, които надделяха в отказа си да се повтори гласуването на бюджета заради обвиненията на опозицията, че не е имало достатъчно кворум. Депутатите от партията прокараха бюджета в друга зала в парламента, защото опозицията беше блокирала пленарна зала.

Основният проблем в цялата политическа криза е състоянието на демокрацията и върховенството на закона в Полша.

Веднага след прекратяването на блокадата председателят на парламента призова на 25 януари да бъде свикан законодателният орган.

Междувременно полският вътрешен министър обяви, че протестиралите депутати могат да бъдат глобени или да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

Според министъра депутатите са нарушили закона чрез попречване на долната камара да върши работата си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук