България е изнасяла ток към Македония, Сърбия и Гърция през уикенда, когато около 2/3 от почти двумилионната столица остана на тъмно и студено за различен период от време. Това сочат данни на Платформата за прозрачен електроенергиен пазар в Европа (ENTOSE).

Официалната версия за спирането на тока на 04 и 05 февруари беше авария в мрежата на ЧЕЗ. Според сайта на електроразпределителното дружество, засегнати от авария са били „Младост“1,2 и 3 „Манастирски ливади“, „Киноцентъра“, „Бояна“, „Горна баня“, „Дружба“, „Надежда“, „Връбница“, „Дървеница“, „Симеоново“, „Овча купел“ (1 и 2), „Княжево“, „Владая“, „Мърчаево“.

Освен, че са били без ток – къде за по няколко часа, къде за по-дълго, жителите на споменатите квартали са стояли и на студено, тъй като станциите на „Топлофикация“ работят с електрически помпи. Няма как да разберем от ЧЕЗ, дали са имали авария или са употребени, за да се прикрие изнасянето на ток от страната. Електроразпределителното дружество е пред продажба и трябва да поддържа добри отношения с държавата, тъй като за сделката им е необходимо одобрението на КЕВР. От „Топлофикация“, която е общинска и се управлява напълно непрозрачно също не очакваме да получим достоверна информация.

Няма данни за авария или спиране на някой от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“. Има обаче друго: искане на обяснение от служебния министър на енергетиката Николай Павлов, отправено към двете дружества – ЧЕЗ и „Топлофикация“. В съобщението четем: „Спешно от двете дружества се очаква да предоставят информация за вида на авариралите съоръжения, причините за прекъсване на снабдяването, броя на засегнатите клиенти и мерките, предприети от компаниите, за своевременно възстановяване на захранването с електрическа и топлинна енергия.“

От няколко дена насам времето омекна, а с това – се намали и потреблението на ток. С оглед на по-ниското натоварване на системата, версията за авария изглежда малко вероятна. Износът на ток от страната, обаче тече с пълна сила. Макар че, според интернет страницата на Електроенергийния оператор (ЕСО), заповедта ексминистъра Теменужка Петкова, за ограничаване на износа на ток, която влезе в сила от 13 януари, не е отменена. Тепърва ще разберем отговора на въпроса – ще успее ли служебният кабинет да се справи с апетитите на енергините олигарси, или ще се върнем ли към началото на 90-те, когато, за да се изнася ток от страната, София приличаше на дискотека? Тогава, на власт беше БСП.

Аварията от тази събота и неделя не е първата. Наскоро имаше и друга, в по-малък мащаб, която засегна 18 хил. абонати на ЧЕЗ. Според информацията в медиите, до спирането на тока се стигна, след пожар в тарфопост на ЕСО на територията на „Гео Милев“, на тъмно останаха кварталите „Гео Милев“, „Слатина“, „Редута“, „Подуене“, „Хаджи Димитър“.

Към средата на януари, пък, когато беше най-студеното време от годината и потреблението на ток достигна исторически връх, енергийната система на страната беше пред колапс, тъй като студеният резерв, за който плащаме около 24 млн. лв. годишно, не сработи. Теменужка Петкова, вече бившият енергиен министър обеща да глоби виновните. Тя напусна поста, а обещанието й трябва да бъде изпълнено от Павлов, евентуално. Министрите се сменят, отговорността се прехвърля. А ние, потребителите, си плащаме за всичко – за далаверите в енергетиката, за неосъществените енергийни проекти, за неработещия студен резерв – накрая и за тока, който се спира с обяснението за авария.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук