номинира

ВСС дава на прокуратурата председателя на Софийския районен съд в оставка Методи Лалов. Предложението беше на Михаил Кожарев и 11 от кадровиците го подкрепиха, а други 9 бяха „против“.

На днешното заседание Висшият съдебен съвет трябваше да разгледа одитен доклад на Софийския районен съд (СРС) за 2014г., изготвен от Сметната палата. Установени са нарушения при провеждането на процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП), които пък довели до опорочаване на цялата поръчка.

Става дума за „доставка на многофункционални устройства за копиране, сканиране и принтиране и предоставяне на услуги по управление на печата в сградата на СРС на бул. „Цар Борис III“.

В обществената поръчка участвали 86 мултифункционални устройства, разпределени в 7 типа.

При преглед на документите, Сметната палата е установила, че като условие е поставено изискването всички хардуерни устройства да са от една и съща марка.

„С поставеното изискване неоснователно е изключена възможността да бъде предложено най-доброто устройство от даден тип, независимо кой е неговият производител”, се казва в одитния доклад. Въведено било изискването и за теглото на хартията.

Само една фирма е подала документи за участие и с нея е сключен договор за 368 хил. лв.

„Налице е предварително уговорена поръчка с предварително избран изпълнител”, отсече Михаил Кожарев. Думите му предизвикаха сериозна дискусия сред членовете на ВСС. Някои съзряха репресия и заявиха, че досега доклади на Сметната палата не са давани на прокурор и ВСС няма такава практика.

Припомняме, че председателят на Софийския районен съд Методи Лалов подаде оставка в началото на декември. Тогава съдиите от СРС протестираха пред ВСС, недоволни от цялостната политика на кадровия орган. Магистратите твърдяха, че съдът не получава необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните проблеми. В същото време, съдът е обект на непрестанни проверки, които се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта. Лалов не послуша препоръката на представляващия ВСС Димитър Узунов „да не изкарва съдиите на улицата и да спре протеста”, което се разбра от електронната комуникация помежду им, която Лалов огласи, а Узунов не отрече.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук