Поредна вечер на протести в Румъния. Гражданите отказват да се съгласят с приетото във вторник вечерта извънредно постановление за промени в Наказателния кодекс, които декриминализират някои корупционни деяния. По данни на властите пред сградата на правителството са се събрали близо 30 000 души.  Демонстрантите скандират „крадци“и носят плакати с лозунги „да дойде НДБК да ви вземе”, визирайки Националната дирекция за борба с корупцията. Освен в столицата Букурещ, протести има и в редица други градове като Яш, Клуж, Алба Юлия, Брашов, Галац и други.

По време на провелия се митинг вчера на Площада на победата възникнаха сблъсъци заради групи хулигани. Това стана повод тази вечер  много от протестиращите да дойдат на площада с цветя, които раздадоха на органите на реда.

Предизвикалото масови протести постановление предвижда наказателно преследване за злоупотреба със служебно положение, само ако щетите са по-големи от 200 000 леи , което са близо 86 910 лева.  За щети под тази сума ще се предприемат само административни мерки. По-рано днес премиерът Сорин Гриндяну категорично отхвърли призивите за оставка като заяви, че ръководството на неговата Социалдемократическа партия е потвърдило единодушно подкрепата си към него.  Гриндяну заедно с лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня обявиха, че няма да оттеглят спорното постановление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук