Многохилядната антиправителствена протестна акция, в която взе участие президентът на Румъния Клаус Йоханис, завърши в Букурещ. Участниците се обявиха срещу намеренията на кабинета на социалдемократите да приемат две постановления – за амнистия и за поправки в наказателния кодекс, заобикаляйки парламента и държавния глава. Министърът на правосъдието Флорин Йордаке мотивира необходимостта поправките с препълването на румънските затвори. Местата за изтърпяване на наказания в страната са предвидени за 19 хиляди затворници, а сега в тях се държат 28 хиляди души.

Според протестиращите, така се дава възможност на корумпирани политици да избегнат наказателна отговорност. Местни анализатори посочват, че в обхвата на постановленията биха попаднали около 2,5 хиляди затворници, най-вече с присъди под 5 години. Затворници над 60 годишна възраст, бременни жени и затворници с деца биха получили намаляване на присъдите наполовина.

Промените предвиждат и наказателната отговорност за злоупотреба със служебно положение да се търси само, в случай че са причинили щети над 200 хиляди леи (малко над 87 хиляди лв., бел.ред.).

Против приемането на постановлението се обяви Националната служба за борба с корупцията, Службата за борба с организираната престъпност и тероризма, Главната прокуратура.

Президентът Клаус Йоханис, който е близък до опозиционната Националлиберална партия (НЛП), поиска в петък правителството да се откаже от приемането на постановленията. В публикувано във „Фейсбук” съобщение той написа, че те са „нецелесъобразни, неприемливи и изглежда се правят за определени лица”.

Държавният глава също участва във вчерашния простест в Букурещ.

„Дойдох тук на Университетския площад, както и хиляди румънци, за да изразя възмущението си”, заяви Йоханис.

„Група политици с проблеми с правосъдието иска да измени румънското законодателство, за да отслаби правовата държава и това е недопустимо. Недопустимо е, в резултат на измененията, десетки и стотици политици, които имат проблеми със закона, да се окажат чисти и да продължат да го нарушават”.

През последните години под натиска на ЕС в Румъния бе разгъната енергична борба с корупцията, която прие значителен размах при управлението на кабинета на Дачиян Чолош.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук