Продължава мащабното издирване на заподозрения за нападението на коледния базар в Берлин, при което загинаха 12 души, 48 бяха ранени. За откриването на Анис Амри от Тунис е обявена награда от 100 хиляди евро.

Туниската полиция разпита семейството на Амри. 24-годишният мъж има четири сестри и един брат. Семейството живее в Уеслатия, в северната туниска провинция Кайруан.

Амри напуснал Тунис като нелегален мигрант преди седем години, заявиха баща му и източници от силите за сигурност. Той първо отишъл в Италия, където лежал четири години в затвора за подпалване на училище.

Според баща му мъжът отишъл преди година в Германия. Там тунизиецът подал молба за убежище, която била отхвърлена през юли. Опитите да бъде депортиран в Тунис не са успели, защото мъжът нямал документи за самоличност и тунизийските власти оспорвали, че е гражданин на страната.

Според германските власти, по чисто съвпадение, Тунис признал, че Амри е негов гражданин и изпратил документ, който позволява неговата екстрадиция.

Заподозреният атентатор се преместил от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия в столицата Берлин презКамион февруари 2016 г. Ясно е, че той използвал различни самоличности.

Полицията в цяла Германия е мобилизирана да търси заподозрения. Амри е висок 178 см и тежи около 75 кг. Германската федерална прокуратура предупреди, че заподозреният е опасен и вероятно е въоръжен.

В европейската заповед за арест на Амри, издадена от германските власти, пише, че той използва шест различни имена. Освен за тунизиец той се представя още за египтянин и ливанец.

Междувременно в столицата се проведоха протести и митинги. Първи по улиците на града излязоха защитниците на бежанците и мира.

Под надслов „Любов вместо омраза” те изпълниха пространството до мястото на атаката и издигнаха символично нарисувани червени сърца.

На метри от тях протест имаше и на крайно десните от Националдемократическата партия на Германия, позната със своята омраза към бежанците.

Оттам обвиниха властта за атентата и я призоваха да подаде оставка. Протести за и против мигрантите имаше и на други места в града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук