Протест на велосипедисти на ще се проведе от 19 часа пред НДК в София. Повод за инициативата е смъртта на 41-годишния колоездач Мартин Гачев, който беше блъснат от товарен автомобил.

Гачев беше един от най-успешните шосейни колоездачи в България, участваше редовно в пробези на шосе за любители, в състезания в планината, има редица първи места на международни и държавни първенства по колоездене.

Чрез протеста си, колоездачите искат да привлекат вниманието на обществото и най-вече на шофьорите. Те настояват за отговорно поведение на пътя към уязвимите участници в движението. Освен това, велосипедистите искат правителството да вземе всички мерки, за да се опази живота и здравето на гражданите. Протестиращите настояват да се прилага цялата строгост на закона при подобни инциденти и прокуратурата да не допусне освобождаването на виновния тираджия, причинил смъртта на Мартин Гачев.

В социалните мрежи, организаторите на протеста пишат:

„Всеки от нас е потенциална мишена на войната по пътищата. Ние искаме да спортуваме и да се забавляваме, да намалим трафика и да помогнем за по-чист въздух. А не да бъдем постоянно нащрек дали няма да ни помете някой пиян, разсеян или гледащ в телефона си шофьор”.

Сред европейските държави, България е дала най-много жертви от войната по пътищата. През 2015г. на пътя са загинали 198 пешеходци и 29 велосипедиста.

Не малка група от хора заявяват, че имат желание да карат велосипеди, но считат, че пътищата ни са прекалено опасни.

На всеки смъртен случай по европейските пътища се падат 4 случая с трайни физически увреждания, 8 със сериозни увреждания и 50 – леки увреждания.

Осем процента е делът на загиналите велосипедисти при ПТП в Европа и броят им се увеличава.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук