Американският Сенат утвърди милиардера инвеститор Уилбър Рос за министър на търговията, предаде „Ройтерс”.

Той увери, че правителството ще работи за преправяне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия. Той също така е силно критичен към търговските практики на Китай.

Богатството на Рос се оценява на 2,9 милиарда долара и той има значителни бизнес връзки по света.

Новият министър обаче е обвиняван и във връзки с руски олигарси. Уилбър Рос е на 79 години, мултимилионер, специалист по затъващи компании. Той бе номиниран за поста министър на търговията от президента Доналд Тръмп. От 2014 той е вицепрезидент на административния съвет на най-голямата кипърска банка – „Банк ъф Сайпръс“. Тя бе спасена от фалит през 2013 със спасителен план на Европейския съюз и Международния валутен фонд и с принудителни такси от богатите си вложители. Един от най-големите акционери в тази банка е руският конгломерат „Ламеса Холдинг” (Lamesa Holding), който е собственост на руския олигарх Виктор Векселберг, чието състояние се изчислява на 12 млрд. долара от списание „Форбс”.

Бивш вицепрезидент на административния съвет на банката е бил и Владимир Стржалковски, за когото се знае, че е близък на Владимир Путин.

„Американците трябва да знаят в каква степен точно са контактите ви с Русия и доколко сте наясно с връзките между администрацията на Тръмп и „Банк ъф Сайпръс“, заяви сенаторът демократ Кори Букър в писмо до Рос. От Конгреса настояват Рос са разкрие дали е има и „най-малък контакт“ с руски ръководители или агенти по време на предизборната кампания.

Междувременно, председателят на комисията по разузнаването в американския Конгрес Дейвид Нунес обяви, че няма доказателства по време на кампанията, Доналд Тръмп да е имал контакти с представители на Русия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук