Владимир Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

Срещата в Астана е много силна позитивна крачка напред след подписаното примирие между Русия, Турция и опозицията. Това каза за БНР проф. Владимир Чуков. По думите му трябва да се отдаде позитивния заряд на срещата.

„Важното е, че за пръв път на масата на преговорите, която не е двустранна, а е кръгла маса, сядат правителството и опозицията. Самото свикване на тази среща е успех”, смята проф. Чуков.

„Всъщност става въпрос за приемане и утвърждаване на техники по спазване на примирието, като оттам насетне ще се види дали двете страни ще приемат утвърждаване на примирието в онези области, в които има ясно изразени фронтови позиции”, коментира експертът.

Според него не бива да се залагат големи очаквания, тъй като това са технически преговори.

„Много наблюдатели смятат, че няма да има промяна след днешните разговори. Но все пак това са някакви заявки. Това е много силна прелюдия към по-сериозните преговори, които ще бъдат през следващия месец в Женева”, коментира още проф. Чуков.

Той бе категоричен, че съдбата на Башар Асад няма да бъде обект на дебат.

Припомняме, че днес в Астана се провеждат преговори за Сирия. Главните въпроси, които се обсъждат, са режимът на прекратяването на огъня в Сирия и организирането на консултации за Сирия в Женева на 8 февруари.

„Русия, Турция и Иран приветстват разграничаването на терористите и групировките на въоръжената опозиция, и приветстват съвместното водене на борба срещу бойците на забранените в Русия терористични организации „Ислямска държава“ и „Джебхат ан- Нусра“. Това се казва в проекта за заключително комюнике, който страните-гаранти за примирието в Сирия планират да подпишат след преговорите в Астана.

В документа се отбелязва още, че страните планират да създадат тристранен механизъм за мониторинг на спазването на спирането на огъня в Сирия. Русия, Турция и Иран подчертават нуждата от подновяване на преговорите за Сирия съгласно резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук