Системата за пръстова идентификация в болниците остава, до окончателното произнасяне на съда за нейната легитимност. Това става ясно от определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя решението на по-долната инстанция, съобщава mediapool.bg.

През ноември тричленен състав на съда обяви за нищожни текстовете от наредба на здравното министерство, според които приемането и изписването от болница трябва да става с пръстов отпечатък и спря изпълнението им до окончателното произнасяне на втората инстанция.

Сега петчленният състав обаче решава, че системата за пръстова идентификация може да продължи да действа, докато съдът се произнесе окончателно по легитимността й.

В мотивите си петчленният състав посочва, че не е налице ограничаване достъпа на пациентите до лечение и профилактика, а жалбоподателят не сочи реални вреди или настъпването на бъдещи такива за пациентите, които не подлежат на компенсация след отмяната на акта.

Целта на т. нар. “пръстов отпечатък“ беше да повиши контрола над изразходването на парите от здравни вноски, като гарантира, че се плаща само за реално присъстващи в болницата пациенти. Още при самото й лансиране мярката беше приета с огромна съпротива от пациенти, болници с обвиненията, че чекирането с пръст е унизително за пациента и вменява на лекарите и болниците, че са престъпници. От недоволството на лекари и пациенти се възползваха и политически партии.

Пръстовата идентификация беше прокарана по изключително спорен начин чрез неясен текст през наредба на здравното министерство, заради което беше оспорена в съда от Центъра за защита правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници.

Системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година, като НЗОК твърди, че след въвеждането й разходите за болнична помощ са намалели, но данните са спорни, тъй като спрямо същия период на миналата година разходите са по-високи.

За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт“ 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.

Все още не е ясно дали новото ръководство на здравното министерство ще остави системата за пръстова идентификация или ще реши да я отмени с наредба.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук