Разбира се, че феновете на Хари Потър могат да почитат любимия си герой всяка вечер от годината, но 2 февруари е нещо специално, пише „Индипендънт”.

Британския издател „Блумсбъри” (Bloomsbury) организира за 3 поредната година Нощ на книгите на Хари Потър по целия свят. Темата тази година е: Професорите от „Хогуортс”.

На всяко събитие ще има специални магически комплекти, изпратен от издателя, които обаче вече са разпродадени. Все пак от „Блумсбъри” предоставиха карта, на която са отбелязани всички места, на които ще се проведе Нощта на Хари Потър от Малайзия до Великобритания.

От издателската къща помолиха ученици от целия свят да си измислят собствен професор, а най-добрата идея може да спечели на целия клас пътуване до студиото на „Уорнърс Брадърс” в Лондон.

В България също ще се проведе Нощ на Хари Потър. Организаторите от „Егмонт” канят всички училища, книжарници, библиотеки, читалища и фен клубове в цялата страна да се присъединят към инициативата, като организират свои събития. Те могат да използват специално създадения организационен пакет за идеи и материали за подготовка на празника.

Всички организатори на събития ще могат да се включат и в конкурса на „Егмонт“ за най-креативна украса на празника.

Магическата вечер за вълшебника от книгите цели да предаде магията на четенето и на невероятните истории на следващото поколение читатели.

Преди дни американската Психологическа асоциация публикува изследване, в което пише, че четенето на книгите за Хари Потър прави човек по-добър, предава Нова телевизия.

Магическият свят, измислен от Джоан К. Роулинг, е пълен с чудати хрумвания. С развитието на историята се разкриват недостатъците му и той е толкова плашещ, колкото и реалния свят, в който живеем.

Възрастните и децата са омагьосани от книгите. Децата, които ги четат и се идентифицират с Хари Потър, са по-непредубедени и за тях е по-малко вероятно да подхождат с предразсъдъци към малцинствени групи в обществото.

Както би потвърдил всеки фен на романите, те са посветени на приятелството и морала, като в същото време са класическа приказка за битката между доброто и злото.

Проучването е проведено сред три различни групи от деца и юноши на възраст над 10 години. Във всяка от тях участниците, които разбираха и можеха да дискутират по-сложните теми в книгите, бяха по-склонни да съчувстват на малцинства в тежко положение или на маргинализирани групи (като имигрантите), пише в доклада.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук