Руският президент Владимир Путин подписа закона за ратификация на споразумението с Турция по проекта за газопровода „Турски поток“. С новата тръба Русия няма напълно да се откаже от транзита на гориво през Украйна, но ще намали значително свързаните с това рискове.

Споразумението предвижда създаването на благоприятна правна и регулаторна рамка, включително данъчни и митнически режими, за проектирането, строителството и последващата експлоатация на газопровода.

„Турски поток“ е предназначен за доставки на руски газ на територията на Турция, както и за изпълнение на ангажиментите на Русия за доставки на територията на страните от ЕС след 2019 г.”, заяви руският заместник-министър на енергетиката Юрий Сентюрин.

Споразумението по проекта за газопровода бе подписано в Истанбул на 10 октомври 2016г, а турският парламент  ратифицира сделката на 2-и декември същата година.  Газопроводната система ще преминава през акваторията на Черно море от Русия до приемния терминал на брега на Турция. Тя ще се състои от две линии с общ максимален технически проектен капацитет от 31, 5 млрд. куб. м. газ годишно. В проектозакона е записано, че разходите за изграждането на морската част на газопровода ще бъдат в рамките на около 7 млрд. долара. Морският участък на проекта ще обхваща около 920км., сухопътният – около 200км. Въвеждането в експлоатация на мощностите на двете линии на газопровода е планирано до 30 декември 2019г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук