В първите дни от президентския си мандат Румен Радев ще сформира служебно правителство и ще разпусне 43-ото Народно събрание. Първо обаче ще бъде обявен екипът на държавния глава, който ще работи на „Дондуков“ 2.

Шеф на кабинета му ще бъде журналистът Иво Христов, а негов прессекретар – журналистката Елена Йончева. И двамата работиха за него по време на кандидатпрезидентската му кампания.

В екипа на Румен Радев се предвижда да влязат още бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева, като секретар на президента по правни въпроси, а бившият кмет на село Труд Николай Копринков ще работи с ресор „регионално развитие“.

Бившият полковник от Военновъздушните сили Илия Милушев пък най-вероятно ще получи ресора „отбрана“, в който Румен Радев вече даде заявка, че ще е много активен и като президент. Името на Стефан Янев, бивш военен аташе в САЩ, също циркулира в публичното пространство като потенциален секретар по отбраната. Идеята е така да се подчертае евроатлантическият профил на кабинета. Срещи са били проведени и с бившия военен министър Николай Цонев, но в крайна сметка кандидатурата му е отпаднала.

Все още съставът на служебния кабинет не е избистрен напълно,  но в интервю за БНТ вчера, Радев заяви, че ще заложи на експерти. Според посланието, което Радев отправи към депутатите при клетвата си на 19 януари – че им остава още една седмица, се очаква служебното правителство да бъде назначено до 27-ми януари. Най-споменаван в медиите за служебен премиер е председателят на 39-ия парламент проф. Огнян Герджиков, който вече обяви, че с него са водени разговори по темата. Има предположения, че част от секретарите на Радев ще бъдат пратени за служебни министри. Вероятно служебното правителство ще бъде назначено до края на седмицата.

Очаква се на в петък, президентът да разпусне 43-ият парламент и да насрочи избори. Така предсрочното гласуване за парламент ще бъде на 26 март, каквато дата предложи БСП. Другият вариант за дата на вота е 2 април. Вероятно Радев ще свика консултации с партиите по въпроса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук